Eva van Asseldonk
Recept zoete aardappeltaart met maca en kokosolie
De basis voor dit recept vormt de Amerikaanse sweet potato pie. Een zoete taart die veel weg heeft van de meer bekende pumpkin spice pie. Het principe is hetzelfde, veel warme kruiden en de groente geven een heerlijke aardse zoete smaak. De zoete aardappel is een knolgewas, met de botanische naam Ipomoea batatas, tegenwoordig op veel plaatsen te koop. Gezien dat de Macawortel ook een knolgewas is uit Zuid-Amerika, met een zoete aardse smaak, past deze erg goed hierbij of bij andere groenten, zoals bieten, pompoen en wortels. Macawortel heeft een veelzijdige smaak, die notig is en tegelijkertijd erg goed samen gaat met verschillende fruitsoorten.
Macawortel is een van de weinige groente die verbouwd kunnen worden op de hoogste plekken in de wereld. Ze komt oorspronkelijk uit het Peruviaanse Andes gebergte en werd al door de Inca’s gegeten. De macawortel is populair voedsel bij de inheemse bevolking, omdat het een sterk gewas is dat nog boven een hoogte van 3000 meter kan groeien. Het is een welkome bron van vitamines en mineralen op onherbergzame plekken in een erg koud klimaat.
Benodigdheden
Voor een taartvorm met een doorsnede van 23 cm. Je kunt hier gemakkelijk met 8 mensen van eten, de taart vult enorm!
- 70 gram volkoren roggebloem
- 230 gram bloem (spelt of gewoon)
- 85 gram suiker
- 180 gram koude boter of kokosolie
- 1 ei geel + 1 heel ei
- snufje zout
- 450 gram zoete aardappel (ongeveer 3 flinke aardappels)
- 150 gram gecondenseerde melk
- 2 eieren + eiwit van 1 ei dat je over hebt
- 1 tl kaneel
- ½ tl nootmuskaat
- ½ tl gember
- 30 gram maca poeder
- 30 gram bruine basterdsuiker
- 15 gram kokosolie
- mespuntje vanille poeder
- snufje zout
- Slagroom
- Bijenpollen (= een zeer lekkere combinatie!)
Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden voor het grillen van de zoete aardappels.
Was de aardappels en snijd deze in de lengte doormidden, leg ze op een bakplaat met bakpapier met de schil naar boven en prik hier enkele gaatjes in zodat het vocht kan ontsnappen. Laat de zoete aardappels nu 45 minuten roosteren tot ze zacht worden.
Maak ondertussen de taartkorst. Meng hiervoor alle ingrediënten door elkaar en kneed deze tot er een stevige bal ontstaat. Blijft het deeg te brokkelig voeg dan enkele druppels water toe. Pak de deegbal in folie en laat deze ongeveer een half uur rusten in de koelkast.
Als de zoete aardappels zacht zijn, laat je ze op de bakplaat afkoelen tot ze een handzame temperatuur hebben. Verlaag de temperatuur van oven naar 175 graden voor het bakken van de taart. Schep de zachte binnenkant uit de zoete aardappelschil. Doe deze in een schaal en plet dit met een vork tot een puree. Voeg aan de zoete aardappelpuree toe: de bruine suiker, de kokosolie, de gecondenseerde melk en de eieren. Klop alles goed door elkaar. Daarna de droge kruiden: kaneel, gember, nootmuskaat, maca, vanille en een snufje zout. Roer nogmaals goed.
Vet de bakvorm in. Rol het deeg voor de korst uit. Beleg daarna de bakvorm met een opstaande rand van ongeveer 4 cm. Giet de vulling in de taartvorm.
Bak de taart 40 Ã 50 minuten. Laat deze goed afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Lekker met bijvoorbeeld slagroom en bijenpollen 🙂
Smakelijk!
Eva van Asseldonk
Recept delen
Even voorstellen
Hallo, ik ben Eva, ik werk als beeldend en culinair kunstenaar. Met mijn beeldend werk produceer ik objecten en interactieve installaties. Als culinair kunstenaar organiseer ik diners en workshops. Dit doe ik op locatie voor evenementen of culturele manifestaties onder de naam van: Goede Bodem. Op dit moment ben ik ook master student aan de Universiteit van Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo (Italië), waar ik de master Creativity, Education & Ecology volg.
Nieuwsbrief
Elke week gratis een nieuw superfood recept
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet als eerste van de nieuwste superfood recepten en toffe aanbiedingen! Wij gebruiken je gegevens alleen voor de nieuwsbrief en uitschrijven kan altijd.