Eva van Asseldonk
Zelfgemaakte guacamole met chlorella
Zelf guacamole maken is niet lastig. Voor een basic versie heb je al genoeg aan 1 rijpe avocado. Ik wilde de gezonde eigenschappen van Chlorella combineren met deze heerlijke saus. Chlorella is een alg die bekend staat vanwege zijn ontgiftende werking. Uit veel onderzoeken is gebleken dat Chlorella wel degelijk in staat is om giftige stoffen uit ons lichaam te halen. Denk hierbij aan zware metalen, maar ook bestrijdingsmiddelen die wij helaas via onze voeding binnenkrijgen.
Chlorella is redelijk lastig te paren met andere smaken. Het heeft namelijk een hoge concentratie chlorofyl (=bladgroen) waardoor de smaak vergelijkbaar is met dat van bijvoorbeeld zeewier, gras of spinazie. Wat het in combinatie met deze alg goed doet zijn zure vruchten, zoals citroen en limoen. Daarnaast gaat de smaak goed samen met een romige structuur. Van hieruit ontstond dit recept voor zelfgemaakte guacamole met chlorella en limoen. Daarnaast voegt de feta nog een beetje extra zuur en zout toe aan deze smaakcombinatie.
De gebakken bonen met komijn springen er juist uit door de natuurlijke zoetheid van de kidneybonen, en geven een mooi contrast met de frisse huisgemaakte guacamole. Heerlijk met versgebakken tortilla’s of brood!
Benodigdheden
Een voor- of bijgerecht voor 4 personen.
- 2 goed rijpe avocado’s
- 1 limoen
- ½ tl komijn
- 2 el biologische kokosolie
- 1 blik kidneybonen
- 2,5 gram Chlorella poeder of 10 chlorella tabletten (vermalen tot poeder)
- 1 chilipeper
- 1 a 2 knoflook teentjes
- 4 takjes koriander
- 2 handjes cherrytomaatjes
- 1 el feta
- zout, peper en olijfolie
Plat brood, tortilla’s, nacho’s of iets om mee te scheppen of dippen.
Bereiding
Giet het water van de bonen af, spoel ze in een vergiet en laat ze goed uitlekken.
Pak een koekenpan met een dikke bodem. Rooster hier eerst kort de komijnzaadjes in zonder olie op laag vuur. Giet hier vervolgens 2 eetlepels kokosolie bij en laat deze wat opwarmen voordat je de bonen er bij doet. Dit geeft de bonen een wat knapperig korstje. Zet dan de pan op een middelhoog vuur en bak de bonen kort totdat deze wat vocht verliezen en de eerste beginnen open te poppen. Voeg een snuf zout toe en haal van het vuur.
Doe het vruchtvlees van de avocado’s in een schaal, samen met de geperste limoen, de gemalen chlorella tabletten en een snuf zout. Meng en prak alles samen tot een grove substantie. Pers de knoflook en snijd de koriander en chilipeper fijn. Meng dit ook door de guacamole. Halveer de cherrytomaatjes en roer deze als laatste door de guacamole. Proef even of de guacamole nog extra zout, peper of limoensap nodig heeft.
Verdeel de zelfgemaakte guacamole over een groot plat bord. Verdeel de bonen er overheen, daarna de feta en nog wat druppels olijfolie. Eventueel nog chilipeper, koriander of tomaatjes voor extra decoratie.
Je kan dit het beste serveren met nog warm brood of tortilla’s,
Smakelijk!
Eva van Asseldonk
Recept delen
Even voorstellen
Hallo, ik ben Eva, ik werk als beeldend en culinair kunstenaar. Met mijn beeldend werk produceer ik objecten en interactieve installaties. Als culinair kunstenaar organiseer ik diners en workshops. Dit doe ik op locatie voor evenementen of culturele manifestaties onder de naam van: Goede Bodem. Op dit moment ben ik ook master student aan de Universiteit van Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo (Italië), waar ik de master Creativity, Education & Ecology volg.
Nieuwsbrief
Elke week gratis een nieuw superfood recept
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet als eerste van de nieuwste superfood recepten en toffe aanbiedingen! Wij gebruiken je gegevens alleen voor de nieuwsbrief en uitschrijven kan altijd.