Eva van Asseldonk
Zelfgemaakte algenburger recept
Deze heerlijke smeuïge knalgroene algenburgers zitten vol met superfoods en zijn tegelijkertijd een heerlijke combinatie van Japanse smaken. De helden van dit recept zijn de spirulina en de chlorella. Spirulina is een zoutwater alg en heeft een hoge hoeveelheid aan proteïne, vitamine, mineralen en antioxidanten. Chlorella is een zoetwater alg, met veel mineralen en vitamine B, C en E.
Voor de westerse keuken is het gebruik van algen relatief nieuw. Toch worden algen al duizenden jaren gegeten in Azië, Afrika en Zuid- en Midden-Amerika. Veel mensen denken dat algen kleine diertjes zijn. Dat is niet juist! Algen zijn microscopisch kleine plantjes die vol zitten met goed gebalanceerde micro-nutriënten.
Vooral spirulina wordt gekenmerkt door de typische zeewier-achtige smaak die we kennen van nori (sushi vellen) of wakame (zeewiersalade). Door deze zeewier-achtige smaak combineren de burgers juist goed met de bekende Japanse smaken, gember, sojasaus, miso en chili. Het resultaat is een heerlijk Aziatisch pittige zelfgemaakte algenburger met stiekem veel superfoods!
Benodigdheden
Voor 4 zelfgemaakte algenburger
- 10 tabletten biologische spirulina (of 2,5 gram spirulina poeder)
- 10 tabletten biologische chlorella (of 2,5 gram spirulina poeder)
- 200 gram witte of cannellini bonen (afgegoten)
- 1 ei (vervang door een chia-ei voor een volledig vegan recept)
- 1 cm gember
- 2 teentjes knoflook
- 1 el sojasaus
- ½ tl chilivlokken
- 1 tl miso pasta
- 1 el chiazaadjes
- 3 el paneermeel
- ½ el kokosolie
En natuurlijk 4 kleine meergranenbroodjes
- 1 tl wasabi pasta
- 2 el mayonaise
- 1 el yoghurt (vervang voor soja of haveryoghurt voor een volledig vegan recept)
- slablaadjes
- wortelplakjes
- tomatenplakjes
- augurkjes
- rode kool sliertjes
Bereiding
Vermaal de spirulina en chlorella tabletten in een vijzel tot fijn poeder.
Giet de bonen af. Doe ze daarna in een schaal en prak ze grof met een vork, het is lekker als er nog een beetje structuur van de bonen in de algenburger zit.
Rasp de gember en pers de knoflook en doe dit bij de bonen. Mix ook de sojasaus, chilivlokken, miso, spirulina en de chlorella door de bonen. Roer alles goed door elkaar. Het mengsel zal heel donkergroen worden, dat is ook de bedoeling! 🙂
Voeg hierbij ook het ei of chia-ei, de chiazaadjes en de paneermeel. Let er op dat het mengsel niet te nat is zodat je hier goede algenburgers van kan maken. Het moet stevig zijn en niet al te plakkerig.
Maak met je handen van het mengsel 4 burgers. Voeg eventueel nog wat extra paneermeel toe aan de buitenkant.
Verwarm de kokosolie in een koekenpan en bak de zelfgemaakte algenburgers op middelhoog vuur voor ongeveer 5 minuten aan beide kanten tot deze mooi bruin kleuren.
Maak ondertussen de wasabi mayo door alle ingrediënten te combineren en door elkaar te roeren. Proef even de pittigheid. Ik heb er voor mezelf 4 tl wasabi in gedaan, maar ik ben ook een extreme wasabi liefhebber.
Leg de groentebijlages klaar en snijd de broodjes doormidden.
Maak de borden op met de broodjes, een flinke lik wasabi mayo, sla, algenburgers en groenten waar je zin in hebt.
Smakelijk!
Eva van Asseldonk
Recept delen
Even voorstellen
Hallo, ik ben Eva, ik werk als beeldend en culinair kunstenaar. Met mijn beeldend werk produceer ik objecten en interactieve installaties. Als culinair kunstenaar organiseer ik diners en workshops. Dit doe ik op locatie voor evenementen of culturele manifestaties onder de naam van: Goede Bodem. Op dit moment ben ik ook master student aan de Universiteit van Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo (Italië), waar ik de master Creativity, Education & Ecology volg.
Nieuwsbrief
Elke week gratis een nieuw superfood recept
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet als eerste van de nieuwste superfood recepten en toffe aanbiedingen! Wij gebruiken je gegevens alleen voor de nieuwsbrief en uitschrijven kan altijd.