Wat is biologische boekweithoning?
Deze honing komt, zoals de naam al laat vermoeden, van boekweit. Deze kruidachtige plant heeft heel wat overeenkomsten met graan. De vruchtjes lijken ook wat op graankorrels. De roze en witte bloemen van de boekweitplant worden wanneer ze volop in bloei staan en ze veel nectar bevatten veel door de bijen bezocht . Boekweithoning is een sterk geurende honing met een specifieke krachtige, volle smaak. De honing is zeer donker van kleur en heeft een donkerbruine tot bijna zwarte gloed.
Goede kwaliteit honing gaat na een tijdje kristalliseren, dit kan je herkennen aan de witte vlekjes. Dit is een volkomen normaal natuurlijk proces en heeft geen invloed op de kwaliteit van de honing. Je kan de boekweithoning weer vloeibaar maken door deze te verwarmen in warm water van rond de 40 graden. Let op, de eiwitten in boekweithoning zijn gevoelig voor hoge temperatuur. Verwarm de honing dus niet te heet en vermijd ook het gebruik van de magnetron.
Biologische boekweithoning gebruiken
Aangezien boekweit veel overeenkomsten heeft met graan, gaat de honing erg goed samen met pannenkoeken. Je kan de honing daarnaast goed gebruiken bij het bereiden van desserts en smoothies. Wij gebruiken deze honing ook vaak in onze superfood recepten. De eiwitten in boekweithoning zijn zeer gevoelig voor temperatuur. Wil je de maximale voedingswaarden behouden, gebruik deze boekweithoning dan niet in hete dranken als thee en hete melk. Verwarm het ook niet in de magnetron. Wil je de honing toch verwarmen? Doe dit dan met behulp een bakje in warm water van rond de 40 graden.
Benieuwd wat voor gerechten je allemaal met boekweithoning kan maken? Bekijk dan onzeÂ
superfood recepten.
Let op: geef geen honing aan kinderen onder de 1 jaar. Het darmstelsel is nog niet geschikt om de bacteriën in honing te verwerken, wat tot darmproblemen leidt.
Is boekweithoning biologisch gezond?
Deze boekweithoning is bijzonder rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten. In vergelijking met andere soorten honing beschikt boekweithoning over 5,5 keer meer antioxidanten. Er zit vooral veel vitamine P in. Deze letter staat voor ‘permeability’, wat doorlaatbaarheid betekent. Eigenlijk is vitamine P helemaal geen vitamine, maar een spectrum aan bioflavonoïden. Bioflavonoïden vind je in goede vitamine pillen vanwege de gunstige samenwerking met vitamine C. Bioflavonoïden beschermen namelijk de vitamine C voordat deze wordt opgenomen.
Waar smaakt biologische boekweithoning naar?
Boekweithoning is een sterk geurende honing met een specifieke krachtige, volle smaak. De smaak is vrij uniek en lastig te vergelijken met bekende smaken. Zelfs andere soorten honing delen niet de smaak met boekweithoning. De krachtige en volle smaak zal niet bij iedereen geliefd zijn, maar het is zeker het proberen waard.