Wat is rauwe cacao?
Rauwe cacaopoeder, ook wel cacaopoeder raw genoemd, is gemaakt van cacaobonen die niet of minimaal verhit zijn. De maximale temperatuur bij verhitting is dan 40 graden Celsius. "Normale" chocolade uit de supermarkt wordt gemaakt van cacaobonen die tot maar liefst 150 graden worden verhit. Hierdoor gaan er helaas veel voedingstoffen verloren. De chocolade die tot de superfoods wordt gerekend is de chocolade in de puurste vorm. Met dit natuurproduct kun je bijvoorbeeld heerlijke verantwoorde chocolade maken.
Rauwe cacaopoeder gebruiken
Natuurlijke cacaopoeder is eigenlijk een vrij gemakkelijk superfood. Het is goed te combineren met veel andere ingrediënten. Je kan het gebruiken om yoghurt, kwark, pannenkoeken of desserts meer smaak te geven. Wij vinden dat de lekkerste smoothies worden gemaakt met rauwe cacaopoeder. Ook kan je onze pure cacaopoeder gebruiken om mee te bakken, zoalsÂ
chocolade brownies. Bedenk wel dat er voedingsstoffen verloren gaan door het bakken.
Benieuwd wat voor gerechten je allemaal met rauwe cacao poeder kan maken? Bekijk dan onzeÂ
superfood recepten.
Is rauwe cacao gezond?
Biologisch rauwe cacaopoeder bevat onwijs veel antioxidanten. Deze helpen vrije radicalen te bestrijden. Daarnaast zit rauwe cacao boordevol eiwitten, vetten, vezels, mineralen en aminozuren. Mineralen en aminozuren kunnen ervoor zorgen dat je een 'gelukkig' gevoel krijgt. Biologische rauwe cacaopoeder is gezonder dan normale cacaopoeder. Normale cacaopoeder wordt van tevoren gebrand waardoor veel voedingsstoffen verloren gaan.
Waar smaakt rauwe cacaopoeder naar?
Wie gewend is aan chocolade van bijvoorbeeld Milka, Tony's Chocolonely of Verkade, zal in de eerste instantie even schrikken van de smaak van rauwe cacaopoeder. Onze rauwe cacaopoeder bevat namelijk geen toevoegingen. 100% pure biologische rauwe cacao is vrij bitter van smaak.
Als je eenmaal een beetje gewend aan de smaak, realiseer je hoe echte cacao smaakt. Liefhebbers spreken vaak over het proeven van ondertonen van bessen, noten of andere toevoegingen. Rauwe cacao gaat onwijs goed samen met onder andereÂ
Goji bessen,Â
Maca poeder enÂ
Kokosolie.