Eva van Asseldonk
Vegetarische carpaccio met ricotta en boekweithoning
Carpaccio, een Italiaanse klassieker. Traditioneel gemaakt van rundvlees, Parmezaanse kaas, pijnboombitten en citroenmayonaise. In dit gerecht gebruiken we de citroen en voor de rest een heel boeket aan heerlijke ingrediënten die wel wat lijken op het origineel, maar heel anders smaken. Het is dus ook gelijk een recept voor vegetarische carpaccio.
De boekweithoning heeft een belangrijke rol in dit geheel, niet alleen is deze een heerlijke toevoeging aan de aardse smaken van de rode bieten, maar vooral wordt zij, in combinatie met de zachte, licht scherpe schapen ricotta, een heuse smaaksensatie!
Bieten hebben al een hele mooie kleur van zichzelf. Om dat nog iets meer richting donker rood/roze te brengen, giet ik wat wijnazijn bij het kookwater. Daarnaast nemen de bietjes deze smaak op, wat een goed contrast geeft met het zoete van de honing.
Benodigdheden
Voor een grote schaal (bij- of voorgerecht voor 2 à 3 personen)
- vers gemalen peper
- 2 middelgrote rode bietjes
- Scheut wijnazijn
- 1 el boekweithoning
- 2 el olijfolie
- ½ el citroensap
- handje walnoten
- 150 gram ricotta (het liefst schapen ricotta)
- ½ knapperige appel
- enkele basilicumblaadjes
- zout
- vers gemalen peper
Bereiding
Was de bietjes goed en zet ze ongeschild in een pan met voldoende water. Voeg een snuf zout en de scheut wijnazijn toe aan het kookwater. Deze smaken worden opgenomen door de bieten en de azijn zorgt dat de rode kleur nog wat meer wordt geaccentueerd.
Maak ondertussen de boekweithoning-dressing. Meng de honing, de olijfolie en het citroensap in een klein schaaltje. Voeg hier ook nog een snufje zout aan toe.
Doe de walnoten in een koekenpan en rooster deze even kort, zodat ze licht bruin zijn en lekker ruiken.
De bieten zijn klaar als je hier makkelijk in kan prikken met een vork. Kook ze niet te zacht, want dat is lastig snijden en het is lekker als er nog een beetje een bite aan zit.
Als de bieten afgekoeld zijn, kun je deze in dunne plakjes gaan snijden. Gebruik hiervoor een scherp mes of een mandoline. Snijd de appel doormidden en daarna ook in dunne plakjes.
Gebruik een grote platte schaal om dit gerecht op te maken. Begin in het midden en leg naar buiten toe de bietenplakjes (zie foto). In de buitenste ring leg je er om en om de appelplakjes tussen.
Verdeel daarna de ricotta over de bietjes. Schenk hierover de boekweithoning-dressing. Verdeel de walnoten en de basilicum blaadjes over de schaal. Als laatste nog een snuf vers gemalen peper over het geheel e Buon Appetito!
Eva van Asseldonk
Recept delen
Biologische boekweithoning
De biologische boekweithoning is een sterk geurende honing met een specifieke krachtige, volle smaak. Aangezien boekweit veel overeenkomsten heeft met graan, gaat de honing erg goed samen met pannenkoeken. Je kan de honing daarnaast goed gebruiken bij het bereiden van desserts en smoothies. De boekweithoning van Superfood4Me is 100% biologisch en wordt op een diervriendelijke manier geproduceerd.
Op werkdagen voor 16:00 besteld, de volgende dag bezorgd via PostNL.
Even voorstellen
Hallo, ik ben Eva, ik werk als beeldend en culinair kunstenaar. Met mijn beeldend werk produceer ik objecten en interactieve installaties. Als culinair kunstenaar organiseer ik diners en workshops. Dit doe ik op locatie voor evenementen of culturele manifestaties onder de naam van: Goede Bodem. Op dit moment ben ik ook master student aan de Universiteit van Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo (Italië), waar ik de master Creativity, Education & Ecology volg.
Nieuwsbrief
Elke week gratis een nieuw superfood recept
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet als eerste van de nieuwste superfood recepten en toffe aanbiedingen! Wij gebruiken je gegevens alleen voor de nieuwsbrief en uitschrijven kan altijd.