Eva van Asseldonk
Vegaburger recept voor een heerlijke vegetarische burger
Voor de eerste echte zomeravond heb ik dit heerlijke vegaburger recept gemaakt. Dat wordt genieten van al deze heerlijke smaken met een frisse salade of misschien wel de gegrilde chiazaad-aardappeltjes met kokosolie aioli uit de nieuwsbrief van een paar weken geleden.
Wat deze vegetarische burger zo lekker maakt, is de combinatie van de zoete doperwtjes, de notige gepelde hennepzaden, frisse munt en zilte feta. Zelf vegetarische of veganistische burgers maken is altijd een balans zoeken tussen stevigheid en smeuïgheid. De helden in dit gerecht zijn daarvoor de havermout en de gepelde biologische hennepzaden. Die nemen vocht op en houden het vast zodat er geen smaken verloren gaan. Daarnaast geven ze structuur zodat je nog steeds een sappige burger hebt om je tanden in te zetten.
Veel werk? Nee, dat valt reuze mee. Daarnaast is het vele malen lekkerder dan in de winkel gekochte burgers. Kijk maar even naar dit gemakkelijke vegaburger recept. Het meeste werk gebeurt in de koelkast.
Benodigdheden
Voor 3 à 4 vegaburgers
Vegaburger
- 150 gram diepvries doperwtjes (ontdooid)
- 1 ei (of 1 chia-ei voor een vegan burger)
- 1 knoflookteentje
- 50 gram gebroken havermout
- 50 gram gepelde hennepzaden
- ½ tl gemalen komijn
- ½ tl chilipoeder
- 2 takjes munt, alleen de fijngesneden blaadjes
- 40 gram feta (laat dit weg voor een vegan burger)
- ½ tl zout
- ½ lt peper
Extra
- scheut olijfolie of goede kwaliteit kokosolie om in te bakken.
- verse broodjes
Je kunt je burger natuurlijk helemaal naar eigen smaak opmaken. Ter inspiratie, dit is de garnering die ik erop heb gedaan:
- blaadjes sla
- plakjes komkommer
- wortel rasp met een scheutje appelciderazijn. (lekker fris)
- yoghurt met een beetje harissa of sambal (lekker pittig)
Ben je allergisch voor eieren of ben je veganistisch?
Chiazaden kan je perfect gebruiken als ei-vervanger. Om 1 chia-ei te maken: roer 1 eetlepel biologisch chiazaad door 2½ eetlepel water. Laat dit mengsel vervolgens 5 tot 10 minuten staan tot het dik en papperig is. Gebruik 1 chia-ei als vervanging van 1 ei.
Bereiding
Laat eerst de doperwtjes ontdooien.
Doe ze daarna in een hoge maatbeker, samen met het ei en de knoflook en pureer dit alles met de staafmixer. Pak een schaaltje en doe daar de havermout, gepelde hennepzaden en droge kruiden in.
Roer vervolgens de gepureerde erwtenmix hierdoor en voeg de gesneden munt en klein verbrokkelde feta toe.
Laat dit mengsel ongeveer een half uur in de koelkast staan. Dan hebben de havermout en de hennepzaden wat tijd om het vocht op te nemen. Dit maakt het ook een stuk gemakkelijker om hier burgers van te maken.
Gebruik de tijd tussendoor om alvast de garnering of sausjes te maken/snijden.
Als je klaar bent om te gaan bakken, zet je de koekenpan op medium hoog vuur met de olie en je wacht even tot deze goed warm is. Gebruik 2 lepels om het mengsel in burger-achtige vormen in de pan te leggen. Laat ze rustig bakken tot ze goudbruin zijn. Draai ze voorzichtig om en laat ook de andere kant goudbruin worden.
Maak daarna de burgers op met wat je maar lekker vindt!
Smakelijk!
Eva van Asseldonk
Recept delen
Even voorstellen
Hallo, ik ben Eva, ik werk als beeldend en culinair kunstenaar. Met mijn beeldend werk produceer ik objecten en interactieve installaties. Als culinair kunstenaar organiseer ik diners en workshops. Dit doe ik op locatie voor evenementen of culturele manifestaties onder de naam van: Goede Bodem. Op dit moment ben ik ook master student aan de Universiteit van Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo (Italië), waar ik de master Creativity, Education & Ecology volg.
Nieuwsbrief
Elke week gratis een nieuw superfood recept
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet als eerste van de nieuwste superfood recepten en toffe aanbiedingen! Wij gebruiken je gegevens alleen voor de nieuwsbrief en uitschrijven kan altijd.