Eva van Asseldonk
Superfood chiazaad recept: Tofu met pittige chia crust
Chiazaden, ze zijn heel gezond en een goede bron van vezels & omega 3 vetten. De smaak wordt vaak omschreven als ‘naturel’ wat op zijn zachts gezegd niet heel spannend is. Gelukkig heeft dit zaadje twee andere eigenschappen die het heel interessant maken om mee te koken.Â
De chiazaadjes kunnen gebruikt worden als een plantaardige gelatine en ze zijn extreem knapperig. Dit laatste gebruiken we in dit recept. Ik maak er, in combinatie met oosterse kruiden, een super smaakvol gerecht van.
In plaats van een natte marinade met kruiden te maken leggen we de tofu in een droog kruidenmengsel. Als je dit daarna bakt ontstaat er een heerlijke knapperige korst. Sowieso leent chiazaad zich erg goed om mee te roerbakken. Als je graag chiazaadjes eet, is dit een gemakkelijke manier om ze in je eetpatroon te verwerken.
Benodigdheden
Voor 2 personen, het is een volledige maaltijd met bijvoorbeeld roerbakgroenten met rijst of mie.
- 1 pakje stevige tofu
- 3 el chiazaad
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl peper
- 1/2 tl chili poeder
- 1 tl koriander poeder
- 1/2 tl gemberpoeder
- 2 el sesamolie
- 1 el kokosolie
- 1 bosuitje
- partje citroen
Bereiding
Snijd de tofu in plakken van ongeveer 1 cm dik. Om zo veel mogelijk vocht te onttrekken aan de tofu leg je de plakken op twee lagen keukenpapier. Dek het ook af met keukenpapier en leg er een zware snijplank of bord op.
Ondertussen maak je het kruidenmengsel voor de droge marinade. Pak een diep bord en doe daar alle droge ingrediënten in en roer ze door elkaar.
Pak een schaaltje voor de sesamolie. Hierin ga je straks de tofu dopen voordat je die in de droge marinade legt. Snijd alvast de bosui in kleine ringetjes.
Als alles klaar staat en de tofu genoeg uit is gelekt ga je deze marineren. Dip eerst alle zijden van de tofu in de sesamolie en daarna in het chiazaad mengsel zodat de tofu mooi bedekt is.
Verwarm de eetlepel kokosolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Als de olie heet is leg je hier voorzichtig de tofu plakjes in.Â
Bak de tofu totdat je ziet dat de randjes licht bruin beginnen te kleuren. Probeer zo min mogelijk te draaien of aan de tofu te zitten, want dan verlies je de chiazaadjes korst. Je zult waarschijnlijk een deel van de zaadjes zien ronddrijven in de kokosolie. Dat is niet erg, na het bakken van de tofu is deze gekruide olie ook prima geschikt om over de groenten / rijst / mie te schenken om die extra smaak mee te geven.
Bij het opdienen er wat citroensap en de bosui ringetjes overheen sprenkelen.
Â
Smakelijk!
Eva van Asseldonk
Recept delen
Even voorstellen
Hallo, ik ben Eva, ik werk als beeldend en culinair kunstenaar. Met mijn beeldend werk produceer ik objecten en interactieve installaties. Als culinair kunstenaar organiseer ik diners en workshops. Dit doe ik op locatie voor evenementen of culturele manifestaties onder de naam van: Goede Bodem. Op dit moment ben ik ook master student aan de Universiteit van Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo (Italië), waar ik de master Creativity, Education & Ecology volg.
Nieuwsbrief
Elke week gratis een nieuw superfood recept
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet als eerste van de nieuwste superfood recepten en toffe aanbiedingen! Wij gebruiken je gegevens alleen voor de nieuwsbrief en uitschrijven kan altijd.