Eva van Asseldonk
Recept: honingcake met superfoods, gember en citroen
Honing heeft eeuwenoude toepassingen, zowel in de culinaire wereld alsook op het gebied van gezondheid. Het is een product dat van nature rijk is aan diverse gezondheidsbevorderende stoffen, zoals enzymen. Dit geldt vooral voor rauwe (onverhitte) honing. Er bestaan veel heerlijke gebakrecepten met honing. Helaas gaan er veel gezonde eigenschappen verloren bij een verhitting van de honing boven de 40 graden. Daarom is dit een recept van honingcake, met honing in het beslag, maar ook met rauwe honing infusie, voor het beste van beide werelden.
Boekweithoning is te herkennen aan de bruine kleur, de korrelige structuur en de donkere karamelsmaak. Vanwege de uitgesproken smaak is ze goed te combineren met andere krachtige smaken, zoals gember en citroen. Het is raadzaam om een dunne (plaat) cake te bakken zodat er genoeg rauwe honing in de cake kan trekken. De yoghurt in de cake zorgt voor een fijne frisse smaakbalans en houdt de cake smeuïg, ook al is deze dun.
Benodigdheden
Voor 2 kleine of 1 grote taartvorm
- 50 gram gesmolten biologische kokosolie + extra om de ovenschaal mee in te vetten
- 100 gram biologische boekweithoning
- 2 eieren
- 100 gram yoghurt
- 150 gram (volkoren) meel
- 2 tl bakpoeder
- rasp en sap van 1 citroen
- 1 cm verse gember, geraspt
- 1 theelepel gedroogde gemberpoeder
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden en bestrijk de bakvorm(en) met een klontje kokosolie.
Tip: gebruikt de opwarmende oven om de kokosolie in te smelten.
Doe de vloeibare kokosolie met de eieren en de helft van de honing in een kom en klop dit luchtig. Voeg vervolgens de yoghurt, het citroensap van een halve citroen, de citroenrasp, de gemberrasp en het gemberpoeder toe en meng dit goed.
Meng het meel met het bakpoeder en voeg dit aan het geheel toe en mix alles tot een glad beslag.
Doe het beslag in de bakvorm en bak het gaar in 25/35 minuten, afhankelijk van de dikte van het beslag (2 Ã 3 cm).
Als de cake goudbruin is, haal je deze uit de oven en laat je de cake op een rooster afkoelen in de vorm.
Meng de overige honing met een eetlepel lauw water en het citroensap van de andere helft van de citroen. Als de cake nog warm is, maar niet meer heet, giet dan het honing mengsel er overheen en laat dit intrekken. Gebruik de overige 50 gram honing, of zoveel je zelf wilt.
Laat de honingcake nu geheel afkoelen. Of niet, en geniet er van als deze nog een beetje warm is 🙂
Smakelijk!
Eva van Asseldonk
Recept delen
Even voorstellen
Hallo, ik ben Eva, ik werk als beeldend en culinair kunstenaar. Met mijn beeldend werk produceer ik objecten en interactieve installaties. Als culinair kunstenaar organiseer ik diners en workshops. Dit doe ik op locatie voor evenementen of culturele manifestaties onder de naam van: Goede Bodem. Op dit moment ben ik ook master student aan de Universiteit van Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo (Italië), waar ik de master Creativity, Education & Ecology volg.
Nieuwsbrief
Elke week gratis een nieuw superfood recept
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet als eerste van de nieuwste superfood recepten en toffe aanbiedingen! Wij gebruiken je gegevens alleen voor de nieuwsbrief en uitschrijven kan altijd.