Eva van Asseldonk
Superfood recept: Romige hummus met gepelde hennepzaden
Goede hummus is een heerlijke gezonde comfort food. Te gebruiken op vers brood bij de lunch of als bijgerecht bij het avondeten, naast bijvoorbeeld een groenten tajine of een salade. De kracht van de smaak van de hummus zit vooral in de kwaliteit van de kikkererwten. Voor het lekkerste resultaat gebruik je gedroogde kikkererwten. Is dit te uitdagend? Vrees niet, vanuit een blikje is zelfgemaakte hummus ook nog zeker de moeite waard!
Wat maakt hummus een goede combinatie met hennepzaden? De hennepzaden hebben qua geur en smaak veel overeenkomst met zonnebloempitten. Ze hebben een iets ‘wildere” en bittere smaak. Dit combineert erg goed met de tahin (sesampasta) en met de romigheid van kikkererwten.
Door de hennepzaden koud toe te voegen blijven alle gezonde bestanddelen hierin behouden. Je kunt er voor kiezen om de zaden heel te laten om meer bite in the hummus te hebben of om ze juist mee te pureren zodat je een zijdezachte hummus overhoudt.
Benodigdheden
Voor een flinke schaal heerlijke hummus
- Een blik met ongeveer 400 gram kikkererwten
óf
250 gram gedroogde kikkererwten
1 tl bakpoeder
1,5 liter water - 4 el tahin (sesampasta)
- 4 el vers citroensap
- 3 el gepelde hennepzadenÂ
- 4 knoflookteentjes
- 100 ml water / kookvocht
- peper, olijfolie en paprikapoeder voor het opdienen
Bereiding
Bij gebruik van gedroogde kikkererwten:
Leg deze dan minimaal 24 uur in de week in een ruime hoeveelheid water (ze verdubbelen in volume). Spoel de kikkererwten af, gooi het wel-vocht weg. Zet de kikkererwten onder water op het vuur met een schepje bakpoeder (dit geeft een nog zachtere structuur aan de kikkererwten).
Zodra er schuim op de bovenkant komt drijven schep je dat er af. Kook de kikkererwten tot ze zo zacht zijn dat ze gemakkelijk plat te drukken zijn met een vork. Dit zal ongeveer 20 a 30 minuten duren. Giet ze af en bewaar het kookvocht.
Bij gebruik kikkererwten uit blik, giet deze af en bewaar het afgiet vocht.
Pel ondertussen de teentjes knoflook en snijd deze doormidden. Leg een eetlepel kikkererwten apart en doe de overige kikkererwten met de knoflook en de tahin in een blender of keukenmachine. Mix tot er een gladde massa ontstaat, voeg naar behoefte het afgiet vocht toe om de substantie smeuïg te houden. Je kunt er rekening mee houden dat de hummus altijd wat dikker wordt als je deze even laat staan.
Voeg daarna het zout en de citroensap toe, mix deze mee en proef tussendoor even zodat je een goede balans vindt tussen zout / zuur / romig. Voeg nu de hennepzaden toe. Ik heb ze er alleen doorheen geroerd zodat de structuur behouden blijft in de hummus.
Schep de hummus over in een diep bord of een schaal. Decoreer deze met de overgebleven kikkererwten, peper, paprikapoeder en eventueel extra hennepzaden.
Giet er altijd een flinke scheut lekkere olijfolie overheen. Dit is niet alleen voor de smaak, maar zorgt er ook voor dat de hummus niet snel verkleurt of uitdroogt. Je kunt de hummus tot het moment van eten bewaren in de koelkast maar als je vers gekookte kikkererwten hebt gebruikt kan je ik ten sterkste aanraden de hummus warm/lauw te eten. De lekkerste hummus is nog een beetje warm en met een vers gebakken (pita) broodje is dat een heerlijke beleving!
Smakelijk!
Eva van Asseldonk
Recept delen
Gepeld Biologisch Hennepzaad
Hennepzaad is een echte superfood. Het is ontzettend rijk aan volwaardige eiwitten en bevat de hoogste hoeveelheid essentiële vetzuren van alle zaden ter wereld. Daarnaast is gepeld hennepzaad onwijs lekker. De nootachtige smaak is het beste te vergelijken met zonnebloempitten. Onze biologische hennepzaden gepeld voldoen aan de strenge biologische kwaliteitseisen van Skal Biocontrole. Gepelde hennepzaden van Superfood4Me zitten verpakt in hersluitbare zakken van 500 gram.
Op werkdagen voor 16:00 besteld, de volgende dag bezorgd via PostNL.
Even voorstellen
Hallo, ik ben Eva, ik werk als beeldend en culinair kunstenaar. Met mijn beeldend werk produceer ik objecten en interactieve installaties. Als culinair kunstenaar organiseer ik diners en workshops. Dit doe ik op locatie voor evenementen of culturele manifestaties onder de naam van: Goede Bodem. Op dit moment ben ik ook master student aan de Universiteit van Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo (Italië), waar ik de master Creativity, Education & Ecology volg.
Nieuwsbrief
Elke week gratis een nieuw superfood recept
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet als eerste van de nieuwste superfood recepten en toffe aanbiedingen! Wij gebruiken je gegevens alleen voor de nieuwsbrief en uitschrijven kan altijd.