Eva van Asseldonk
Superfood recept voor misosoep met tofu en biologische spirulina
Spirulina is een zoutwateralg. Het heeft die kenmerkende ziltige geur en smaak. Spirulina is prima in gerechten te gebruiken die je normaal gesproken ook zou aanvullen met zeewier achtige ingrediënten. In misosoep wordt normaal wakame gebruikt als smaakmaker, deze vervangen we met door spirulina; je zou ze ook beide kunnen toevoegen.
Miso is gemaakt van gefermenteerde sojabonen en granen. Omdat dit product vol zit met probiotica is het goed om het niet te veel te verwarmen. Miso wordt vaak na het koken van het gerecht toegevoegd.
In dit gerecht maken we een relatief flauwe soep die we over de zoute miso- en spirulina mix heen gieten zodat deze op smaak komt en wel opwarmt maar niet te heet wordt.Â
Je kunt voor dit gerecht lichte of donkere miso gebruiken, de soep zal licht of donker groen worden door de spirulina.
Benodigdheden
Voor 3 personen
- 2 teentjes knoflook
- 1 cm gemberwortel
- 1 kleine wortel
- ¼ venkelknol
- ½ gesneden chilipeper
- 1 blok tofu
- 400 ml water
- ½ bouillon blokje
- 15 spirulina tablettenÂ
- 1,5 el miso pasta
- een beetje onbewerkte kokosolie om in te fruiten
- scheutje sojasaus
- 1 lente-ui in ringetjes
- sesamzaadjes
Bereiding
Haal de tofu uit de verpakking en bestrooi deze met een dun laagje zout. Pak de tofu in met keukenpapier en laat deze een tijdje liggen zodat deze zo veel mogelijk vocht kwijt raakt. Eventueel kan je hier nog iets zwaars op leggen om dit proces te versnellen.
Snijd de knoflook, gember, chili, wortel en venkel in dunne plakjes. Fruit deze in een soeppan met een beetje kokosolie. Voeg daarna het water toe met het bouillonblokje. Laat de soep rustig tot het kookpunt komen.
Ondertussen maal je de biologische spirulina tabletten in een vijzel tot poeder en snijd je de tofu in kleine blokjes. Voeg de tofu en een scheutje sojasaus toe aan de soep en laat deze rustig meekoken voor ongeveer 5 minuten.
Daarna maak je de miso aan. Doe in een schaaltje een paar lepels vocht van de soep. Voeg daar de miso pasta en het biologische spirulina poeder aan toe en roer deze door elkaar tot je een vloeibare donkere mix krijgt.
Nadat de tofu is gekookt, haal je de soep van de hitte bron.
Maak de diepe soepborden op door er 1 Ã 1,5 lepel van de miso spirulina mix op uit te smeren. Giet daarna de hete soep er op en verdeel de lente-ui en de sesamzaadjes over het gerecht. De miso mix is zoutig, dus waarschijnlijk heb je verder geen zout nodig. Eventueel voeg je nog wat toe naar eigen smaak.
Â
Smakelijk!
Eva van Asseldonk
Recept delen
Even voorstellen
Hallo, ik ben Eva, ik werk als beeldend en culinair kunstenaar. Met mijn beeldend werk produceer ik objecten en interactieve installaties. Als culinair kunstenaar organiseer ik diners en workshops. Dit doe ik op locatie voor evenementen of culturele manifestaties onder de naam van: Goede Bodem. Op dit moment ben ik ook master student aan de Universiteit van Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo (Italië), waar ik de master Creativity, Education & Ecology volg.
Nieuwsbrief
Elke week gratis een nieuw superfood recept
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet als eerste van de nieuwste superfood recepten en toffe aanbiedingen! Wij gebruiken je gegevens alleen voor de nieuwsbrief en uitschrijven kan altijd.