Eva van Asseldonk
Kruidige green tea met msm poeder en citroen verbena
Deze frisse groene ijsthee is heerlijk verkoelend en kruidig tegelijkertijd.
Citroen verbena is een plant oorspronkelijk uit Chili. De verbena heeft aroma’s die overeenkomen met citroen, sinaasappel en sereh (citroengras). Op zichzelf al een lekkere thee. In dit recept combineren we de verbena met groene thee en dragon tot een super kruidenijsthee.
De ondertoon van de smaak komt van de groene thee. En omdat deze een licht bittere afdronk heeft, gaat dit goed samen met het MSM poeder. Mocht je geen verse citroen verbena (Aloysia citriodora) voorhanden hebben: de gedroogde blaadjes zijn bij menig kruidenierswinkel of theezaak te vinden.
Benodigdheden
Voor ongeveer een halve liter groene ijsthee
- 4 gram (gunpowder) groene thee
- 2 takjes verse citroen verbena (of 1 el gedroogde blaadjes, verwerk deze gelijk als de groene thee)
- 500 ml water
- 2 el boekweithoning
- 2 takjes dragon
- 1 el citroensap en partjes voor garnering
- 3 tl MSM poeder
- ijsblokjes
Bereiding
Doe de groene thee in een theepot
Breng het water aan de kook. Wacht daarna 3 minuten tot het wat is afgekoeld, want (gunpowder) groene thee wordt het beste gezet met water van 80 graden. Giet het water op de groene thee, laat deze 1 Ã 2 minuten trekken en giet hem daarna af in een fles of pot.
Voeg de verse citroenverbena blaadjes toe. Roer de boekweithoning door de thee, dit maakt de ijsthee heel licht zoet. Voeg eventueel meer honing toe naar eigen smaak. Laat de thee tot kamertemperatuur afkoelen.
Zet de thee in de koelkast en laat deze enkele uren afkoelen. Dan gaan de smaken er goed intrekken. De ijsthee mag wat aan de sterke kant zijn, omdat het weer iets wordt verdund door het toevoegen van ijs.
Voor het serveren voeg je ongeveer een eetlepel citroensap en het MSM poeder toe. Roer goed zodat alle kristallen oplossen. Serveer in glazen met veel ijsblokjes en eventueel nog een citroenpartje of verbena/dragon takje ter garnering.
Smakelijk!
Eva van Asseldonk
Recept delen
Even voorstellen
Hallo, ik ben Eva, ik werk als beeldend en culinair kunstenaar. Met mijn beeldend werk produceer ik objecten en interactieve installaties. Als culinair kunstenaar organiseer ik diners en workshops. Dit doe ik op locatie voor evenementen of culturele manifestaties onder de naam van: Goede Bodem. Op dit moment ben ik ook master student aan de Universiteit van Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo (Italië), waar ik de master Creativity, Education & Ecology volg.
Nieuwsbrief
Elke week gratis een nieuw superfood recept
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet als eerste van de nieuwste superfood recepten en toffe aanbiedingen! Wij gebruiken je gegevens alleen voor de nieuwsbrief en uitschrijven kan altijd.