Eva van Asseldonk
Recept: gevulde dadels met hennepzaad en notenkaas
Ook al zijn we gewend aan de term hennepzaad, eigenlijk is het een kleine noot. Hij is rijk aan onverzadigde vetten in een perfecte verhouding van omega 3, omega 6 en omega 9. Dat is erg bijzonder, meestal heeft een product een hoog gehalte aan een van deze vetten, waardoor we in ons westerse dieet vaak een overdaad aan omega 6 en een tekort aan de rest hebben.
Vanwege het vetgehalte van de hennepzaden kun je hiervan, net als van andere pitten en noten, makkelijk een substantie maken die lijkt op smeerkaas. Deze kan goed als veganistisch alternatief werken in verschillende recepten.
In dit gerecht vullen we de zoete en zachte Medjoul dadels met een ‘kaas’ gemaakt van paranoten en hennepzaden. Deze geven samen een heerlijk notige smaak met een beetje pit er bij vanwege de knoflook. Een heerlijke combinatie met de Medjoul dadels, maar ook op een cracker of eventueel als groentendip.
Benodigdheden
Voor circa 20 gevulde dadels
- 100 gram gepelde hennepzaden
- 100 gram paranoten
- 1 teentje knoflook
- sap van een halve citroen
- ½ tl zout
- 1/3 tl peper
- 3 el pitten en zaden mix (met bijvoorbeeld: lijn-, chia-, sesam- en hennepzaad, zonnebloem- en pompoenpitten)
- 10 Medjoul dadels
Bereiding
Hak de paranoten grof en doe deze met de hennepzaden in een bakje. Giet hier water bij tot de noten en zaden onder staan en laat dit vervolgens 1 Ã 2 uur weken.
Giet de noten en zaden af en doe deze in de keukenmachine of beker voor de staafmixer. Voeg hier de knoflook, citroensap, peper en zout aan toe en mix dit tot een smeuïg geheel. De substantie moet glad zijn maar ook stevig (niet vloeibaar).
Vervolgens pak je er een stuk bakpapier bij. Doe de noten-zaden ‘kaas’ hier op. Maak hier met natte vingers een soort worst van, van ongeveer 20 cm lang.
Strooi het zaden-en-pitten-mengsel over de ‘kaas’ en gedeeltelijk op het bakpapier. Rol de ‘kaas’ nu door de pitten, zodat deze rondom bedekt wordt. Rol daarna de ‘kaas’ op in het bakpapier en laat deze een half uurtje rusten in de koelkast.
Voor het serveren halveer en ontpit je de dadels. Pak je ‘kaas’ er bij en vul iedere halve dadel met 2 theelepels. Je kunt natuurlijk zoveel dadels maken als je wil, of een gedeelte bewaren om op een toastje te smeren. Lekker met fruit, komkommer, wortel of een goji bessen chutney 🙂
Ik heb de helft van de ‘kaas’ samen met gebakken wortel en ui als vulling voor koolrolletjes gebruikt, ook een aanrader!
Smakelijk!
Eva van Asseldonk
Recept delen
Even voorstellen
Hallo, ik ben Eva, ik werk als beeldend en culinair kunstenaar. Met mijn beeldend werk produceer ik objecten en interactieve installaties. Als culinair kunstenaar organiseer ik diners en workshops. Dit doe ik op locatie voor evenementen of culturele manifestaties onder de naam van: Goede Bodem. Op dit moment ben ik ook master student aan de Universiteit van Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo (Italië), waar ik de master Creativity, Education & Ecology volg.
Nieuwsbrief
Elke week gratis een nieuw superfood recept
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet als eerste van de nieuwste superfood recepten en toffe aanbiedingen! Wij gebruiken je gegevens alleen voor de nieuwsbrief en uitschrijven kan altijd.