Eva van Asseldonk
Maca poeder recept geroosterde pompoen met amandelen
Er liggen al weer volop verse pompoenen bij de groentewinkel, tijd voor een nazomers pompoen recept. Een waar de ronde en zoete smaken van de pompoen samen komen met frisse kruiden en knapperige noten.
Het superfood ingrediënt in dit recept is de macawortel. Ook deze heeft aardse tonen in de smaak en bevindt zich in het gebied tussen hartig en zoet. Geen wonder dat dit naadloos aansluit bij de smaak van geroosterde pompoen. De vers geroosterde amandelen brengen naast smaak ook knapperigheid en structuur aan in de smeuïge pompoen/maca basis
Dit gerecht maakt ook nog gebruik van een Italiaanse klassieker: gefrituurde salieblaadjes. Traditioneel worden die in boter gefrituurd, in dit geval neem ik biologische kokosolie. De bloemige smaak van de salie geeft het gerecht, dat vol aardse smaken zit, een prettig licht contrast mee.
Benodigdheden
Voor een voorgerecht of bijgerecht voor 4 personen
- Een kleine pompoen van ongeveer 750 gram (ongeveer 620 gram schoongemaakt)
- 2 el olijfolie
- ½ tl gemalen peper
- 1 tl zout
- 3 el biologische maca poeder
- snufje kaneel
- 55 gram hele amandelen
- 3 el biologische kokosolie
- 10 verse salieblaadjes
- geraspte kaas (optioneel)
Bereiding
Verwarm de oven tot 180 graden
Schil, ontpit en snijd de pompoen in kleine blokjes. Doe deze in een schaal met: olijfolie, peper, zout en kaneel. Mix alles goed en verdeel over een ovenplaat. Plaats dit in de hete oven voor ongeveer 25 minuten. Rooster de laatste 10 minuten ook de amandelen mee in een apart schaaltje.
Zodra de pompoen gaar is, haal je de plaat uit de oven. Natuurlijk ook de amandelen. Laat ze even kort afkoelen. Schep nu de pompoen in een schaaltje en roer de biologische maca poeder er doorheen. Hak de amandelen in grove snippers en roer deze ook door de pompoen. Je hoeft de pompoen niet tot een puree te prakken, het zal al vrij zacht zijn, maar het is best lekker om wat structuur te houden.
Maak nu de borden op, bijvoorbeeld met een kookring om mooie cilinders van pompoen te maken. Als je geen kookring in huis hebt kan je, net als ik, de bodem uit een schoongemaakt plastic yoghurtbakje knippen en dat gebruiken.
Controleer of de salieblaadjes schoon zijn. Als je besluit ze toch nog een keertje te wassen, maak ze dan daarna heel goed droog. Anders gaat dit erg spetteren in de olie. Verwarm ondertussen de kokosolie in een kleine pan. Zorg dat de hele bodem een laagje olie heeft zodat de salieblaadjes goed bedekt worden met de olie. Bak de salieblaadjes aan beide kanten tot ze knapperig zijn en laat ze even uitlekken op een keukenpapiertje.
Rasp net voor het opdienen de kaas over de pompoen torentjes, verdeel er een beetje olie uit de pan overheen en decoreer met de salieblaadjes.
Je kunt dit gerecht prima half warm of op kamer temperatuur eten. Zorg dan wel dat je de laatste stap met de salieblaadjes net voor het serveren doet!
Smakelijk!
Eva van Asseldonk
Recept delen
Even voorstellen
Hallo, ik ben Eva, ik werk als beeldend en culinair kunstenaar. Met mijn beeldend werk produceer ik objecten en interactieve installaties. Als culinair kunstenaar organiseer ik diners en workshops. Dit doe ik op locatie voor evenementen of culturele manifestaties onder de naam van: Goede Bodem. Op dit moment ben ik ook master student aan de Universiteit van Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo (Italië), waar ik de master Creativity, Education & Ecology volg.
Nieuwsbrief
Elke week gratis een nieuw superfood recept
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet als eerste van de nieuwste superfood recepten en toffe aanbiedingen! Wij gebruiken je gegevens alleen voor de nieuwsbrief en uitschrijven kan altijd.