Eva van Asseldonk
Geitenkaas walnoten hapjes recept (+ superfood chocolademelk)
Het einde van het jaar komt er aan, en we hebben er zin in! Een frisse start, goede voornemens, gezonde levensstijl, bewuster eten etc. Maar waarom eigenlijk wachten tot 1 januari? Kan je met gezond eten niet jezelf goed verwennen? Jazeker wel! En om het nieuwe jaar al in het oude knallend te beginnen komen hier twee superfood recepten boordevol super ingrediënten.
We maken heerlijke borrelhapjes met geitenkaas, walnoten, vijgen, goji bessen, bijenpollen en boekweithoning. Heerlijke zoet/hartige hapjes die op zichzelf al een feest zijn! Daarnaast een recept voor supergezonde cacaomelk met maca poeder, chiazaadjes en wederom boekweithoning. Deze kan prima koud of warm gedronken worden. Iets met alcohol? Een likeurtje erbij is ook lekker. Wel iets minder gezond, maar we zien het door de vingers! 🙂
Benodigdheden
Voor een bakvorm voor 24 mini hapjes
- ½ el kokosolie
- 6 plakjes (volkoren) bladerdeeg 12 x 12 cm
- 200 gram zachte geitenkaas
- 20 gram goji bessen
- 20 gram gedroogde vijgen
- 40 gram walnoten
- 1,5 el boekweithoning
- 1 el bijenpollen
Voor 2 bekers
- 500 ml (plantaardige) melk; ik gebruik graag havermelk
- 2 el cacao poeder
- 1 el maca poeder
- ½ tl koekkruiden
- 2 el boekweithoning
Bereiding van de geitenkaas hapjes
Ontdooi tevoren de plakjes bladerdeeg.
Verwarm de oven tot 220 graden en snijd de vijgen en goji bessen in kleine stukjes.
Gebruik de kokosolie om het mini muffinblik in te vetten. Snijd ieder bladerdeegvelletje in 4 kleine vierkanten. Druk deze voorzichtig in de vormpjes.
Leg op de bodem van de vormpjes eerst ongeveer een halve theelepel aan goji bessen-vijgen mix. Daarna een flinke theelepel geitenkaas.
Bak de hapjes nu voor 10 minuten, haal daarna de schaal uit de oven en doe een hele walnoot op ieder hapje. Bak de laatste paar (+/- 5) minuten de walnoten mee, tot het deeg mooi goudbruin is geworden.
Druip de honing over de nog warme geitenkaashapjes. Indien de honing is gekristalliseerd (wat typisch is voor goede boekweithoning), roer deze dan eerst los in een glas met een theelepeltje heet water. Haal de hapjes uit de vorm en plaats ze op een schaal. Net voor het serveren sprenkel je de bijenpollen er overheen. Ze zijn het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn!
Bereiding van de superfood chocolademelk
Mix alle droge ingrediënten door elkaar met een klein scheutje melk, voeg dan de rest van de melk toe. Daarna moet je een keuze maken:
- Voor de warme variant: verwarm alles al roerend in een pannetje tot gewenste temperatuur. Niet laten koken!
- Voor koude variant: laat de cacaomelk 20 minuten in de koelkast staan en roer daarna goed door.
Geniet ervan en een gastronomisch uitdagend 2023 gewenst!
Eva van Asseldonk
www.goedebodem.nl
Recept delen
Even voorstellen
Hallo, ik ben Eva, ik werk als beeldend en culinair kunstenaar. Met mijn beeldend werk produceer ik objecten en interactieve installaties. Als culinair kunstenaar organiseer ik diners en workshops. Dit doe ik op locatie voor evenementen of culturele manifestaties onder de naam van: Goede Bodem. Op dit moment ben ik ook master student aan de Universiteit van Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo (Italië), waar ik de master Creativity, Education & Ecology volg.
Nieuwsbrief
Elke week gratis een nieuw superfood recept
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet als eerste van de nieuwste superfood recepten en toffe aanbiedingen! Wij gebruiken je gegevens alleen voor de nieuwsbrief en uitschrijven kan altijd.