Eva van Asseldonk
Recept: dumplings met amandelpaddenstoel
Het paddenstoelenseizoen is in volle gang, dus een prima tijd om een recept met amandelpaddenstoel te maken! Dit recept voor Japanse dumplings heeft geen standaard herfstige smaak, maar is juist super lekker voor een exotisch pittig tintje in de keuken.
De dumplings zijn gevuld met enoki paddenstoelen en met soja gemarineerd in poeder van de amandelpaddenstoel. Enoki is een schattige paddenstoel met een licht zoete en anijs achtige smaak. De amandelpaddenstoel smaakt juist krachtig en notig. Deze combineert goed met de soja en geeft een sterke unami smaak aan de vulling.
Dit recept heeft een heerlijke balans van pittig, fris, zoet, zuur en unami.
Paddenstoelen hebben veel interessante voedingsstoffen, waaronder mineralen, vitamine B2 en veel vezels. Eigenlijk zijn alle paddenstoelen een goede aanvulling op een gezond dieet, de amandelpaddenstoel als superfood al helemaal!
Benodigdheden
Voor 20 gezonde dumplings
- 1 pakje enoki paddenstoelen (fluweelpootjes)
- 2 bosui stengels
- 40 gram soja granulaat (soja eiwit)
- 2 el zoute sojasaus
- 1 el (rijst) azijn
- 2 el zoete sojasaus
- 2 tl Agaricus blazei poeder (amandelpaddenstoel)
- 2 tenen knoflook, geperst
- 2 cm verse gember, fijn geraspt
- 20 gyoza vellen (Dit zijn dunne ronde deegvelletjes, te vinden in de vriezer van de toko)
- 1 el kokosolie
- ongeveer 200 ml water
- 1 el gembersiroop
- ½ el sambal (naar smaak natuurlijk)
- ½ el zoute soja saus
- ½ el (rijst) azijn
- bosui
- verse chili
- koriander
- chia zaadjes
Bereiding
Haal de gyoza vellen alvast uit de vriezer.
Vul de waterkoker en zet deze aan. Doe het soja granulaat in een warmtebestendige schaal. Zet het granulaat onder water met kokend water. Laat dit even intrekken.
Maak ondertussen de bosui schoon en snipper deze.
Snij de voet van de enoki, deze gebruik je niet, en hak daarna de stelen in dunne reepjes. Behoud de hoedjes (ongeveer de laatste 3 cm) voor de garnering.
Giet het granulaat af en knijp met je handen het grootste gedeelte van het vocht er uit (let op de warmte!)
Meng in een schaaltje de ingrediënten voor de marinade. Dit zijn de knoflook, gember, zoete en zoute soja saus, azijn en amandelpaddenstoelpoeder. Roer alles goed en schep hier het soja granulaat bij. Schep alles goed om zodat de soja bedekt is en laat dit weer even intrekken.
Ondertussen zet je een koekenpan op het middelhoge vuur met een halve eetlepel kokosolie. Bak hierin de bosui tot deze glazig is, voeg de enoki toe en bak tot die een kleurtje krijgt. Voeg het soja granulaat toe met de marinade en roerbak alles tot de vulling gaar is en het meeste vocht verdampt.
Dumplings maken
Nu gaan we de dumplings in elkaar zetten:
Pak er een klein glaasje water bij. Je kunt natuurlijk je eigen fantasie er op los laten, maar hier volgt een instructie voor de standaard dumpling vorm:
1. Neem een gyoza velletje in je hand en leg hier 1 eetlepel vulling in
2. Maak met een vinger de rand buiten de vulling vochtig met het water.
3. Vouw nu het gyoza vel dubbel, houd deze midden boven vast met je duim en wijsvinger.
4. Begin aan één kant het deeg om te vouwen als een waaier. Probeer zo veel mogelijk lucht uit de vulling te houden.
Als al je dumplings klaar zijn, pak dan een koekenpan met een goed aansluitende deksel voor het stomen. Doe een halve eetlepel kokosolie in de pan en zet deze op middelhoog vuur. Leg de dumplings in de pan, stapel ze niet en houdt er rekening mee dat ze iets groter worden door het stomen. Bak de dumplings tot de onderkant van het deeg bruin is geworden. Giet ongeveer 75 ml water in de pan en plaats de deksel er op om te stomen. Zet het vuur laag en laat de dumplings 10 tot 12 minuten stomen.
Mooi de tijd om de gember dip saus te maken, dat is erg simpel: alle ingrediënten in een kommetje doen en roeren. Snijd eventueel nog de garnering voor het serveren.
Als de dumplings klaar zijn, serveer je ze op een schaal met de saus er overheen of er naast. Garneer met de koriander, peper, chia zaadjes, bosui en de paddenstoelhoedjes die je hebt bewaard van de enoki.
Smakelijk!
Eva van Asseldonk
Recept delen
Even voorstellen
Hallo, ik ben Eva, ik werk als beeldend en culinair kunstenaar. Met mijn beeldend werk produceer ik objecten en interactieve installaties. Als culinair kunstenaar organiseer ik diners en workshops. Dit doe ik op locatie voor evenementen of culturele manifestaties onder de naam van: Goede Bodem. Op dit moment ben ik ook master student aan de Universiteit van Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo (Italië), waar ik de master Creativity, Education & Ecology volg.
Nieuwsbrief
Elke week gratis een nieuw superfood recept
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet als eerste van de nieuwste superfood recepten en toffe aanbiedingen! Wij gebruiken je gegevens alleen voor de nieuwsbrief en uitschrijven kan altijd.