Eva van Asseldonk
Superfood citroen mascarponetaart recept met chlorella
Wellicht ben je bekend met de smaak van matcha, het groene Japanse theepoeder. Matcha is tegenwoordig steeds populairder in drankjes en gerechten in de Westerse wereld. De smaak van matcha gaat meer in de richting van bladgroenten dan thee, omdat dit een poeder is van gestoomde theebladeren. Meestal wordt matcha poeder toegepast vanwege de spectaculaire kleur en de subtiele smaak. Chlorella heeft deze twee eigenschappen ook, maar is iets donkerder groen.
In dit gerecht gebruiken we chlorella met citroen voor de kleur en smaak. De vulling is van mascarpone in combinatie met yoghurt, dit maakt de vulling iets lichter en frisser. In dit recept gebruik ik geen gelatine of agar-agar. Om bij de superfood ingrediënten te blijven, gebruik ik de gelerende eigenschap van chiazaadjes om de taart op te stijven.
Benodigdheden
Voor een taartvorm (het liefst een springvorm) van maximaal 24 cm doorsnede
Bodem:
-
70 gram gesmolten kokosolie
-
150 gram brosse koekjes (dit mag iedere soort zijn, ik heb volkoren havermoutkoekjes gebruikt)
-
50 gram gemalen amandelen
-
snufje zout
Vulling:
-
250 gram mascarpone
-
150 gram yoghurt
-
25 gram chiazaad
-
65 gram (poeder)suiker
-
20 fijngestampte chlorella tabletten
-
het rasp van 1 citroen
Decoratie:
- 2 extra chlorella tabletten
- willekeurig rood fruit
Bereiding
Bedek de taartvorm met bakpapier
Doe alvast de chiazaadjes in de yoghurt zodat deze kunnen beginnen met geleren.
Smelt de kokosolie in een pannetje. Verkruimel ondertussen de koekjes, dit kan met de hand of in een keuken machine. Hak ook de noten fijn, dit kan ook machinaal. Je kan de noten vrij grof houden voor wat meer structuur in de bodem. Voeg de boter bij de noten en koekkruimels en roer dit geheel door elkaar tot een plakkerige massa. Eventueel een snufje zout er bij.
Verdeel dit mengsel in de taartvorm en strijk het glad met een lepel. Zet de bodem nu een uur in de vriezer terwijl je de vulling maakt.
Pak voor de vulling een grote schaal en doe hier de mascarpone, suiker en citroenrasp in. Voeg daarna de yoghurt met de chiazaadjes toe en het chlorella poeder. Roer alles goed door elkaar zodat je een lichtgroene romige massa hebt.
Zet de vulling in de koelkast terwijl de bodem uithardt.
Als de bodem hard genoeg is, giet dan de vulling in de taartvorm en strijk deze ook glad. Laat nu de hele taart minimaal 4 uur in de koelkast staan. Een nacht is nog iets beter. Dit helpt met het steviger worden van de vulling en het mengen van de smaken.
Voor het opdienen de taart bestrooien met extra chlorella poeder en eventueel vers fruit of citroenrasp.
Â
Smakelijk!
Eva van Asseldonk
Recept delen
Even voorstellen
Hallo, ik ben Eva, ik werk als beeldend en culinair kunstenaar. Met mijn beeldend werk produceer ik objecten en interactieve installaties. Als culinair kunstenaar organiseer ik diners en workshops. Dit doe ik op locatie voor evenementen of culturele manifestaties onder de naam van: Goede Bodem. Op dit moment ben ik ook master student aan de Universiteit van Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo (Italië), waar ik de master Creativity, Education & Ecology volg.
Nieuwsbrief
Elke week gratis een nieuw superfood recept
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet als eerste van de nieuwste superfood recepten en toffe aanbiedingen! Wij gebruiken je gegevens alleen voor de nieuwsbrief en uitschrijven kan altijd.