Eva van Asseldonk
Maca poeder recept: bananenijs met gekarameliseerde noten
Yes, eindelijk een recept met maca poeder! Ik ben dol op de smaak van Maca. Het heeft iets heel unieks maar tegelijkertijd combineert het alles waarvan ik ga watertanden. De geur is diep karamel-achtig met misschien een vleugje vers gebakken brood. De smaak is zoet, notig en licht bitter zoals rauwe cacao. Voor mij is maca poeder een soort karamel variant van cacao poeder.
Maca kan qua smaak ook beste vriendjes zijn met chocolade. Echter ik wilde het mezelf niet te makkelijk maken dus ik heb een combinatie met vers fruit en noten gezocht. Voor je het weet heb je een paar nieuwe BFF’s gevonden. Zoals banaan, aardbei en vooral de amandelen.
Benodigdheden
Voor 4 porties.
Voor het bananenijs:
- 2 grote rijpe bananen
- 2 el biologische maca poeder
- 100 ml kokosroom
- 1 tl vanille poeder of extract (vers kan ook, dan heb je maar een mespuntje nodig)
- 8 mooie aardbeien
Voor de zoutige gekarameliseerde noten:
- 65 gram hele amandelen (met of zonder schil)
- 10 gram biologische kokosolie
- 1 el honing of agave siroop
- 1 tl zout
- snufje kaneel
- 1 tl rietsuiker
Bereiding
Pel en snijd de 2 bananen in dikke plakken (ongeveer 2 á 3 cm) en leg deze in een schaaltje in de vriezer. Laat ze daar minimaal een uur in liggen.
Warm de oven alvast voor op 160 graden.
Ondertussen maken we de gekaramelliseerde noten. Pak een klein steelpannetje en smelt daarin de kokosolie met de honing of agave siroop. Voeg daar alvast de helft van het zout en de snuf kaneel aan toe. Roer dan de hele amandelen hierdoor totdat deze goed bedekt zijn. Verspreid ze daarna op een stuk bakpapier op een ovenschaal. Strooi de rest van het zout en ook de rietsuiker over de amandelen en plaats ze daarna in de oven.
Dit duurt ongeveer 15 minuten, vergeet niet om ze af en toe om te scheppen! Als de noten een mooi bruin kleurtje hebben gekregen, haal je ze uit de oven en laat je ze op de bakplaat helemaal afkoelen.
Als de banaan inmiddels een beetje bevroren is, kunnen we daar ijs van gaan maken.
Haal de banaan uit de vriezer, en doe deze in een blender, keukenmachine of beker voor de staafmixer. Doe hier de kokoscrème en de vanille bij. Pureer dit vervolgens tot een romige gladde massa. Doe daarna het biologische maca poeder erbij, dit mogen echt 2 flinke eetlepels zijn. Mix dit nog even door tot dit mooi opgenomen is in het mengsel.
Proef ondertussen even. Ik heb hier geen zoetstof meer bij gedaan omdat ik het maca poeder en de banaan al zoet genoeg vond. Je kan natuurlijk altijd nog een beetje suiker of honing toevoegen naar eigen smaak.
Zet het bananenijs weer terug in de vriezer en laat dit minimaal twee uur staan. Persoonlijk vind ik het ijs het lekkerste als het niet helemaal stijf bevroren is.
Voor het opdienen
Snijd de amandelen in grove snippers en de aardbeien in plakjes.
Maak schaaltjes op met 2 scheppen bananenijs, de plakjes aardbei en de zoute gekaramelliseerde amandelen. Mocht je echt een feestje hebben, dan zou je er ook nog pure chocolade snippers overheen kunnen doen.
Smakelijk!
Eva van Asseldonk
Recept delen
Even voorstellen
Hallo, ik ben Eva, ik werk als beeldend en culinair kunstenaar. Met mijn beeldend werk produceer ik objecten en interactieve installaties. Als culinair kunstenaar organiseer ik diners en workshops. Dit doe ik op locatie voor evenementen of culturele manifestaties onder de naam van: Goede Bodem. Op dit moment ben ik ook master student aan de Universiteit van Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo (Italië), waar ik de master Creativity, Education & Ecology volg.
Nieuwsbrief
Elke week gratis een nieuw superfood recept
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet als eerste van de nieuwste superfood recepten en toffe aanbiedingen! Wij gebruiken je gegevens alleen voor de nieuwsbrief en uitschrijven kan altijd.
No block ID is set