De ene bes is de andere niet. Er zijn bessen die we eigenlijk alleen eten omdat ze gewoon lekker zijn, maar er zijn ook bessen die we eten omdat ze een hoge voedingswaarde bevatten. Eén bes steekt daar met kop en schouders bovenuit en we kunnen deze bes dan ook met recht rekenen tot de superfoods. Het zijn natuurlijk de goji bessen. In deze blog lees je alles wat je wil weten over deze bijzondere bes.
In het kort
Goji bessen komen oorspronkelijk uit Oost-Azië waar ze al minstens honderden jaren worden gebruikt als voedingssupplement en als medicijn. In het Verre Oosten wordt onder andere beweerd dat goji bessen het verouderingsproces kunnen vertragen. De bessen hebben in ieder geval een bijzonder hoge voedingswaarde en zijn rijk aan diverse vitamines en antioxidanten. Het is een veelzijdige superfood die makkelijk is te verwerken in je dieet. Maar pas op met goji bessen bij het gebruik van medicatie, raadpleeg dan eerst een arts.
Wat zijn goji bessen?
Goji bessen zijn vrij grote bessen met een doorsnede van ongeveer twee centimeter. Ze zijn donkeroranje tot rood van kleur. De bessen groeien aan de Boksdoorn-struik, een giftige plant van de nachtschade familie. Hoewel deze familie wel meer giftige planten bevat, is het ook de familie van bijvoorbeeld de aardappel, tomaat en paprika. Overigens zijn de bessen van de Boksdoorn niet giftig.
De oorsprong van deze plant ligt in Oost-Azië. De volkeren daar gebruiken goji bessen al honderden jaren. Niet alleen als voedingssupplement, maar ook als medicijn. De traditionele Chinese geneeskunde bevat verwijzingen naar deze bes voor allerlei toepassingen, met name rond kwalen die vaak in verband worden gebracht met veroudering.
Volgens sommige legenden worden de goji bessen al duizenden jaren gebruikt door Tibetaanse monniken in het Himalayagebergte. Zij waren ervan overtuigd dat thee gezet van goji bessen hen hielp om beter mediteren en hun levensduur te verlengen. Er gaat daarnaast een verhaal rond dat een 17e-eeuwse Chinese kruidengeneeskundige genaamd Li Ching-Yuen 252 jaar oud is geworden, omdat hij dagelijks een kommetje soep van goji bessen at. Of het verhaal ook echt klopt, is maar de vraag. Tot op heden is er nog geen concreet bewijs gevonden.
In het Verre Oosten worden naast de bessen ook bast, stam, bladeren en wortels van de plant gebruikt om medicijnen te maken. Deze delen van de plant bevatten de stof atropine en zijn daardoor wél giftig voor de mens. Onbewerkt kunnen deze delen van de plant niet veilig worden geconsumeerd.
Verse goji bessen
Tegenwoordig komt de Boksdoorn overal ter wereld voor. Echter worden verreweg de meeste goji bessen in China geteeld. Sommige dorpjes in het Himalayagebergte hebben in augustus zelfs speciale feestdagen die samenvallen met de bessenoogst.
Helaas hebben de bessen een zeer korte houdbaarheidsdatum. Daarom kan je hier eigenlijk alleen gedroogde goji bessen kopen. Wat veel mensen echter niet weten is dat je goji bessen ook zelf kan kweken, rechtstreeks vanuit je eigen tuin. De Boksdoorn-struik groeit hier namelijk ook gewoon in het wild. Het is een taaie plant die weinig aandacht vereist. Je hoeft alleen in de zomer water te geven, wanneer de grond extreem droog is. Het liefst staat de Boksdoorn in de volle zon. Let wel op, de plant kan maar liefst tot drie meter hoog worden. Het is dus aan te raden om de plant extra te ondersteunen of tegen een schutting of muur te laten klimmen.
Dus als je echt verse goji bessen wilt proberen, zal je ze zelf moeten planten. Twee jaar na het zaaien, zou de struik voor het eerst geoogst kunnen worden.
Verschillende namen
De goji bes kent in Nederland verschillende namen, zoals Boksdoornbessen, Fructus Lycii (Latijn) en Gouqi jiu (Chinees). Maar misschien ken je ze ook wel als Wolfsbessen? Dit is makkelijk te verklaren: de bessen groeien dus aan de Boksdoorn-struik. In het Latijn heet deze struik de Lycium barbarum. Het woord “lycium“ is een afgeleide van “lycos” en dat betekent in het Grieks “wolf”.
Zijn goji bessen gezond?
Goji bessen zitten boordevol vitaminen (B1, B2, B3, B6, C en E ), mineralen, antioxidanten en aminozuren. Als je op zoek bent naar een vrucht die je kan toevoegen aan je gezonde dieet, dan zijn goji bessen een uitstekende keuze.
Bijzonder rijke voedingswaarde
Voor een vrucht heeft de goji bes een bijzonder rijke voedingswaarde, zie tabel hieronder.
Wat opvalt is dat goji bessen per 100 gram ongeveer 16 gram eiwitten en 12 gram vezels bevat. Dat is verrassend veel in vergelijking met andere populaire bessen:
- bramen (1 gram eiwit / 3 gram vezels)
- frambozen (1,4 g / 2,5 g)
- bosbes (0,6 g / 1,8 g)
- aalbes (1,1 g / 3,4 g)
- cranberries (0,4 g / 3,6 g)
Uiteraard kan de voedingswaarde per verpakking enigszins variëren, afhankelijk van de versheid en de wijze waarop de bessen zijn verwerkt.
Hoog gehalte antioxidanten
Hoewel er helaas onvoldoende onderzoeken zijn gedaan, kan het zomaar zijn dat de monniken gelijk hadden over de levensverlengende werking van goji bessen. De bessen hebben namelijk een hoog gehalte aan antioxidanten, met name vitamine C en bètacaroteen. Bètacaroteen gebruikt ons lichaam om vitamine A van te maken.
Antioxidanten beschermen ons tegen vrije radicalen. Dit zijn stoffen die schadelijk zijn voor onze lichaamscellen, waaronder collageen in onze huidcellen. Collageen is een eiwit dat werkt als een soort lijm om bindweefsel sterk en flexibel te houden. Het zorgt er onder andere voor dat onze huid stevig en elastisch blijft en het houdt onze spieren en gewrichten soepel. Vitamine C stimuleert de aanmaak van collageen en vitamine A kan de aanmaak van nieuwe cellen stimuleren.
Daarnaast versterken deze antioxidanten ons immuunsysteem.
Je verwacht het waarschijnlijk niet, maar als het gewicht gelijk is, bevatten goji bessen ongeveer evenveel vitamine C als een sinaasappel en meer bètacaroteen dan wortels.
Andere gezondheidsvoordelen
Goji bessen was een aantal jaar geleden een hype in de Westerse wereld. Je las er bijna dagelijks wel iets over. Helaas heeft dat er ook voor gezorgd dat er veel (deels)onterechte gezondheidsvoordelen worden geclaimd. Zo wordt er onder andere gezegd dat goji bessen:
- kunnen helpen bij het vernietigen van kankercellen;
- helpen tegen depressie en angstklachten;
- diabetes kunnen voorkomen en genezen;
- ervoor zorgen dat je sneller afvalt, en
- zorgt voor meer energie en een beter humeur.
Hoewel er de afgelopen tien jaar meer onderzoek is gedaan naar goji bessen, daar hebben we deels de hype voor te danken, kunnen deze gezondheidsclaims niet met 100% zekerheid worden bevestigd. Veel van de onderzoeken zijn namelijk uitgevoerd op ratten en muizen. Laten we hopen dat er de komende jaren meer onderzoek wordt gedaan naar de werking van goji bessen op mensen.
Gemiddelde waarde | per 100 g |
---|---|
Energie (in KJ/kCal) | 1523 / 363,7 |
Vetten | 3,1 g |
waarvan verzadigde vetzuren | 0,34 g |
Koolhydraten | 60,4 g |
waarvan suikers | 53,1 g |
Vezels | 12,4 g |
Eiwitten | 16,6 g |
Zout | 1,1 g |
Bijwerkingen goji bessen
Ondanks alle voordelen van goji bessen, is het goed om te vermelden dat deze bessen niet voor iedereen geschikt zijn. In zeldzame gevallen kunnen mensen gevoelig reageren op planten uit de nachtschadefamilie, zoals tomaat, aubergine, peper en paprika. Als je weet dat je gevoelig bent voor deze planten, is het aan te raden goji bessen links te laten liggen.
Net zoals voor elke superfood geldt, bouw het gebruik langzaam op. Start niet direct met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Indien je nog niet eerder goji bessen hebt gegeten, weet je niet of je allergisch bent voor de bes. Hoewel allergische reacties zeldzaam zijn, zul je net zien dat jij de uitverkorene bent.
Een allergische reactie zou je bijvoorbeeld kunnen herkennen aan maag- en darmklachten, hoofdpijn en overgeven. Ervaar je ten minste één van deze klachten na consumptie van goji bessen? Stop dan direct met het gebruik van goji bessen en raadpleeg een arts indien nodig.
Verder kunnen mensen met een pollenallergie (hooikoorts) beter geen goji bessen eten, aangezien de klachten versterkt kunnen worden met alle gevolgen van dien.
Indien je bloedverdunners of andere antistollingsmiddelen gebruikt, moet je zeker oppassen met het consumeren van goji bessen. Deze combinatie kan namelijk voor vervelende reacties zorgen. In het algemeen adviseren wij bij gebruik van medicatie een arts te raadplegen alvorens de consumptie van voedingssupplementen, waaronder superfoods.
Hoe kan je goji bessen gebruiken?
Goji bessen zijn één van de meest bekende superfoods in Nederland. Uiteraard kan je ze terugvinden in onze webshop. Wij krijgen daarom regelmatig over goji bessen. Eén van de meest gestelde vragen luidt:
Hoeveel goji bessen mag ik per dag eten?
Tenzij anders voorgeschreven dagelijks 1 tot 2 handjes (25 tot 50 gram) goji bessen tijdens of vlak na de maaltijd innemen.
Hoe kan men goji bessen het beste gebruiken?
Goji bessen is een veelzijdige superfood. Ze zijn makkelijk te verwerken in je dieet en je kan de besjes eigenlijk overal wel doorheen mixen. Er is dus niet één manier de beste. Het is net wat past bij jouw dieet en natuurlijk hoe jij ze lekker vindt. Een ingewikkeld recept is ook niet altijd nodig. We geven je een paar suggesties hoe je goji bessen kan verwerken in je dieet.
Door de yoghurt, kwark of muesli
Goji bessen zijn uiterst geschikt om aan je bakje yoghurt, kwark of muesli toe te voegen. Ze zijn zoetzuur van smaak dat het beste is te vergelijken met cranberries en rozijnen. Je kan ervoor kiezen om de goji bessen eerst wat zachter te maken, door ze een kwartiertje in warm water te wellen.
In je smoothie
Een goede smoothie bestaat uit fruit en/ of verse groentes met daarbij tenminste één biologische superfood. Goji bessen geven net dat beetje pit aan je smoothie. Om ze beter te blenden, raden we je aan om de goji bessen eerst een kwartiertje te wellen in warm water.
Thee
Maak zelf goji thee door een handje goji bessen te wellen in heet water. Om de meeste voedingsstoffen te behouden, mag het water niet koken.
Salade topping
Geef je salade een superfood-upgrade door er biologische goji bessen aan toe te voegen. Benieuwd naar zo’n salade met goji bessen? Bekijk dan eens dit recept op onze website.
Als gezonde snack
Je kan de bessen ook gewoon los eten, rechtstreeks uit de zak. Je hoeft ze niet eerst te wassen. Er worden tijdens het kweken geen schadelijke pesticiden gebruikt. Een van de vele voordelen van biologische kwaliteit.
Zo simpel kan het dus zijn. Heb je zelf ook nog tips voor het gebruiken van goji bessen? Vul ons lijstje aan door onderaan een reactie achter te laten of door ons een mailtje te sturen op info@superfood4me.nl
Recepten met goji bessen
Je merkt het al, je kan dus echt van alles doen met goji bessen. Op onze website vindt je tientallen superfood recepten, waaronder met goji bessen. Hieronder vind je onze favorieten goji bessen recepten:
Wij zijn benieuwd naar jullie ervaringen met goji bessen. Waarom gebruik je ze en hoe verwerk je deze bes in jouw dieet? Wat vind je van de smaak? Zou je nog wat aan deze blog willen toevoegen? Alvast bedankt, we vinden het altijd leuk om van jullie te horen 🙂 Ohja, vergeet ook niet om jouw lekkere superfood recepten met ons te delen. We zijn benieuwd naar jullie kookkunsten!