Wat zijn moerbeibessen?
Moerbeibessen, ook wel bekend als moerbeien, zijn vruchtjes die groeien aan de moerbeiboom. Er zijn welgeteld vier varianten van de moerbei: zwarte
(Morus Nigra), witte
(Morus Alba), rode
(Morus Rubra) en wilde moerbeien. De moerbei is een van de laatste bomen die in de zomer bloeit. Morus is afgeleid van het Latijnse woord
mora dat 'laat' of 'met vertraging' betekent. De moerbeibomen komen van nature voor in gematigd warme streken in Azië, Noord-Amerika en Afrika. De witte moerbei komt oorspronkelijk uit Oost-Azië.
Verse moerbeienbessen zijn in Nederland nauwelijks of niet verkrijgbaar. Dit komt omdat de verse bessen maar zeer kort houdbaar zijn. De reis vanuit Azië naar Europa zouden de bessen daarom niet overleven. In Nederland kennen we vrijwel alleen gedroogde moerbeibessen.
De gedroogde witte biologische moerbeibessen van Superfood4Me voldoen aan de strenge biologische kwaliteitseisen van Skal Biocontrole. Wil je zeker zijn van de allerhoogste biologische kwaliteit? Koop dan van Superfood4Me.
Moerbeibessen gebruiken
Je kan de gedroogde biologische moerbeibessen op verschillende manieren eten. Dankzij de zoete honingachtige smaak zijn ze heerlijk als gezonde snack. Lekker met een handjevol op de bank en knabbelen maar. Daarnaast kan je ze toevoegen aan bijvoorbeeld een smoothie, yoghurt, muesli, fruitsalade, notenmix, enzovoort. Vraagt je recept om cranberry's, vijgen of rozijnen? Vervang ze dan gerust eens door gedroogde biologische moerbeibessen.
Het is aan te raden per dag maximaal 25 gram moerbeien te eten. Dit komt neer op ongeveer één handje per dag.
Zijn moerbeibessen gezond?
Qua uiterlijk zijn de bessen niet moeders mooiste, maar gezond zijn ze absoluut. Zeker wanneer het moerbeibessen zijn die voldoen aan de strenge biologische kwaliteitseisen van Skal Biocontrole. Moerbeibessen bevatten zeer veel antioxidanten die een positieve bijdrage leveren aan het afvoeren van vrije radicalen en afvalstoffen in je lichaam. De moerbeibes kent twee bijzondere antioxidanten, namelijk resveratrol en anthocyaan.
Resveratrol is naast een voedingsmiddel ook een antioxidant. Het is te vinden in diverse plantensoorten. Resveratrol functioneert als een soort afweerstof die de plant beschermt tegen ziektes, insecten, schimmels en UV-straling. Anthocyaan is een kleurstof en antioxidant dat een positieve werking heeft op cognitieve functies van de hersenen.
Moerbeibessen bevatten naast antioxidanten onder andere vitaminen (A, B6, C, E en K), vezels, eiwitten en mineralen. Dankzij de vele eiwitten en vezels zal je snel een verzadigd gevoel krijgen, waardoor deze bessen ideaal zijn als gezonde snack.
Waar smaken moerbeibessen naar?
Moerbeibessen hebben een zoete honingachtige smaak waardoor ze heerlijk zijn als gezond tussendoortje. Doordat de bessen zijn gedroogd, komen de smaken er nog beter uit. Het velletje van de bessen wordt door het drogen iets wat knapperig. Toch heeft de moerbeibes een zachte bite. Van binnen zijn ze net zo zacht als rozijnen en vijgen. Moerbeibessen zijn erg lekker door bijvoorbeeld yoghurt, muesli en
granola.