Eva van Asseldonk
Rode ui chutney met goji bessen recept
Goji bessen komen van de gojistruik, ook wel boksdoorn genoemd. Dit is een nachtschadeplant uit de bekende familie van tomaat, aardappel en aubergine. Dat zou je niet snel zeggen van een bes die meer op een rozijn of aalbes lijkt.
Als goji bessen vers worden gegeten hebben ze meer weg van een kleine aubergine, waarvan de bittere smaak overheerst. Na het drogen worden de goji bessen zoet en krijgen ze de bekende zoet-zure smaak met een licht pittige nasmaak. Ook de gedroogde versie zit gelukkig vol met vitaminen, mineralen en antioxidanten.
Vanwege de overeenkomst met fruit belandt de goji bes vaak in jam-achtige bereidingen. Om daar een andere twist aan te geven heb ik dit recept geschreven voor rode ui chutney met goji bessen. Deze chutney is een feestje voor de zoet-zuur liefhebber. In dit recept karamelliseren we rode ui met bruine suiker en balsamico, en deze kruiden we met goji bessen en kruidnagel.
Je kunt natuurlijk goed potten met chutney op voorraad maken, alvast voor de feestdagen, of voor een avondje borrelen thuis met een kaasje en een wijntje er bij.
Benodigdheden
voor 1 pot chutney
- 350 gram rode ui (ongeveer 2 stuks)
- 35 gram goji bessen
- 2 el balsamico
- 35 gram bruine basterd suiker
- 3 kruidnagels
- 1 citroen (onbespoten)
- 50 ml heet water
- snufje zout
- 1 el olijfolie
- potje om de chutney in te bewaren (ongeveer 300 ml)
Heerlijk met bijvoorbeeld een toastje zachte geitenkaas
Bereiding
Was de goji bessen en doe deze in een schaaltje. Giet hier 50 ml heet water op. Laat ze even rustig wellen.
Pel en snijd de uien in halve ringen. Van de citroen gebruiken we alleen een beetje sap en een stuk van de schil, snijd een breed stuk schil af en steek hier de kruidnagels doorheen.
Doe de olijfolie in een steelpan en begin met het fruiten van de ui tot deze glazig is. Voeg de suiker toe, laat dit kort karamelliseren. Voeg daarna de balsamico, een beetje citroensap en de citroenschil toe. Evenals de goji bessen plus het vocht waar de goji bessen in hebben getrokken.
Voeg een klein snufje zout toe. Laat het geheel nu 20 Ã 30 minuten op een laag vuur langzaam pruttelen tot het meeste van het vocht is verdampt.
Nadat de ui goed zacht is geworden en het meeste vocht is verdampt kan de chutney in een potje gedaan worden. Vergeet niet om de citroenschil met kruidnagels er uit te halen.
Wil je de chutney deze week meteen consumeren dan kan het in ieder potje. Maar wil je bijvoorbeeld een grotere hoeveelheid maken voor later dit jaar, vergeet dan niet de potten te wekken voor je ze bewaart.
De chutney is heerlijk bij bijna alle soorten kaas, maar ook bijvoorbeeld met een cashewnoten spread of hummus.
Smakelijk!
Eva van Asseldonk
Recept delen
Even voorstellen
Hallo, ik ben Eva, ik werk als beeldend en culinair kunstenaar. Met mijn beeldend werk produceer ik objecten en interactieve installaties. Als culinair kunstenaar organiseer ik diners en workshops. Dit doe ik op locatie voor evenementen of culturele manifestaties onder de naam van: Goede Bodem. Op dit moment ben ik ook master student aan de Universiteit van Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo (Italië), waar ik de master Creativity, Education & Ecology volg.
Nieuwsbrief
Elke week gratis een nieuw superfood recept
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet als eerste van de nieuwste superfood recepten en toffe aanbiedingen! Wij gebruiken je gegevens alleen voor de nieuwsbrief en uitschrijven kan altijd.