Superfood plaattaart recept met biologische bijenpollen
Bijenpollen hebben een unieke smaak, maar toch gaan ze goed samen met een brede variatie aan producten. Zowel zoet als hartig. Het ligt natuurlijk een beetje in het verlengde van honing. Dus fris fruit, kaas, noten, mosterd en citroen zijn allemaal interessante combinaties.
In dit gerecht gebruiken we biologische bijenpollen met kaas, lente-ui en balsamico. Je zou bijna kunnen zeggen dat het een soort excentrieke variatie is op een kaas-uien broodje, maar dan veel lekkerder!
De bijenpollen in dit recept gebruiken we door de kaas (verwarmd) en na het bakken in een rauwe vorm. Deze dubbele aanwezigheid zorgt er voor dat de delicate smaak nog iets meer naar voren komt en dat we het voordeel blijven houden van de structuur van de onverwarmde pollen.
Het frisse van de balsamico gaat prachtig samen met de honing, de biologische bijenpollen en de zoute oude kaas. Ik heb deze variant gemaakt met Parmezaanse kaas, maar het zou ook prima kunnen met een andere oude kaas van koe, geit of schaap.
Ingrediënten
Voor de plaattaart:
- 1 bosje lente-ui
- 1 pak bladerdeeg
- 60 gram oude kaas naar keuze (bijvoorbeeld Parmezaanse kaas)
- 2 el biologische bijenpollen
- bakpapier
Voor de marinade:
- 3 tl balsamico
- 1 tl boekweithoning
- 1 geperst knoflookteentje
- ½ tl chili vlokken
- 2 tl olijfolie
- 1 tl rasp van een sinaasappelschil (liefst biologisch & altijd goed wassen)
- snuf peper en zout
Bereiding
Voor een complete maaltijd, kan je dit gerecht combineren met bijvoorbeeld een licht soepje.