Wat zijn bijenpollen?
Bijenpollen, ook bekend als stuifmeelkorrels of bijenbrood, is een echte superfood. Zoals de naam het al zegt, is het niet de mens, maar de bij die deze superfood maakt. De honingbijen vliegen van bloem tot bloem om het stuifmeel te verzamelen. Dit mengen ze vervolgens met hun eigen nectar en rollen er bolletjes van. De gele bolletjes zijn van nature gezoet en volledig onbewerkt. Bijenpollen zijn dus echt een natuurproduct.
De bijen gaan het liefst een grote hoeveelheid verschillende bloemen af. Dit maakt het product dusdanig uniek, dat het niet kan worden nagemaakt door de mens. Net als de mens is het ook voor de gezondheid van de bij van belang om een gevarieerd voedingspatroon te hebben. De bijen lossen dit op door verschillende soorten stuifmeel tot zich te nemen. Een soort stuifmeel is te eenzijdig voor de bijen om een gezonde maaltijd te vormen. Iedere bloem produceert zijn eigen kleur en soort stuifmeel.
Bijen zorgen voor meer dan 80% van de bestuivingen van planten, bloemen en struiken. Hieruit halen wij dus weer onze nuttige voedingsbronnen. Zonder de bijen zullen er enorm veel voedingsbronnen voor de mens verloren gaan. In dat kader is het van belang om te zorgen voor het welzijn van de bijen. Er zijn diverse soorten bijenpollen op de markt met een wisselende kwaliteit. De biologische bijenpollen van Superfood4Me voldoen aan de strenge biologische kwaliteitseisen van Skal Biocontrole. Hierbij wordt onder andere veel rekening gehouden met het welzijn van de hoofdrolspeler in de winning van de bijenpollen, de honingbij zelf. Kies voor je aankoop van bijenpollen alsjeblieft voor duurzaamheid en kwaliteit.
Bijenpollen gebruiken
Als je nog niet eerder bijenpollen hebt gebruikt, is het belangrijk om de hoeveelheid rustig op te bouwen. Wij adviseren om met een paar korreltjes per dag te beginnen en neem iedere dag een beetje meer. Uiteindelijk kan je dagelijks één tot drie eetlepels tijdens of vlak na de maaltijd innemen. Doordat de bijenpollen een lekkere zoete smaak en crispy structuur hebben, kun je ze gewoon zo eten. Je kunt ze natuurlijk ook mengen door yoghurt, muesli, water of melk. Daarnaast kan je ze gebruiken als topping bij salades, in havermout en inÂ
superfood smoothies. Tip: probeer ook eens een rijstwafel of boterham met honing en bijenpollen!
Zijn bijenpollen gezond?
In bijenpollen zitten veel belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines, anti-oxidanten, mineralen, aminozuren, vetten, koolhydraten en eiwitten. Deze zijn niet alleen goed voor de bijen, ook mensen hebben baat bij het consumeren van bijenpollen. Bijenpollen kunnen namelijk bij veel mensen helpen om de vitaliteit te verbeteren en het herstel bevorderen. Vanwege de natuurlijke nectar kan je er ook veel energie van krijgen.
De samenstelling, en dus ook de voedingswaarde, van bijenpollen kan sterk variëren. Het is net welke bloemen de bijen kiezen om te bezoeken.
Waar smaken bijenpollen naar?
Bijenpollen zijn van nature zoet. Dit komt doordat de bijen hun eigen nectar gebruiken om het stuifmeel tot een korreltje te vormen. Onze biologische bijenpollen zijn een echt natuurproduct en dus volledig onbewerkt. Het recept van de honingbijen is al lekker en gezond genoeg.