Eva van Asseldonk
Quinoa tabbouleh salade met goji bessen en geroosterd hennepzaad
Tabbouleh, ook bekend als Taboulé, is een peterseliesalade origineel uit het Midden-Oosten. Deze salade wordt normaal gesproken met bulgur, een tarweproduct, gemaakt. In dit recept maken we hem met quinoa, afkomstig van een plant uit Zuid-Amerika. Vaak wordt quinoa op dezelfde manier gebruikt als couscous of als graansoorten, zoals rijst, gerst of tarwe. Quinoa is echter geen graan uit de grassenfamilie, het is het zaad van de plant Chenopodium quinoa uit de amaranthfamilie. Het is geschikt als een glutenvrije vervanging van tarwe voor verschillende recepten.
De basis van de tabbouleh blijft peterselie, munt en citroen. Vaak nog gecombineerd met tomaat en komkommer. Deze salade heeft nog een paar gastoptredens in dit recept: de goji bessen en gepelde hennepzaden. De goji bessen geven de dressing een exotische bite. En de geroosterde hennepzaden vullen de quinoa aan met meer noot- en aarde smaken.
Tabbouleh is een heerlijk bijgerecht. Maak er een oriëntaals feestje van met bijvoorbeeld hummus, olijven en feta. Of serveer het bij Halloumi spiesjes van de BBQ.
Een super gezonde salade met super smaakmakers!
Benodigdheden
Salade voor 4 personen
Salade
- 100 gram quinoa
- 200 ml water
- 150 gram tomaten
- 60 gram platte peterselie (zonder steeltjes)
- 1/3 komkommer
- 2 lente-uitjes
- 2 takjes munt
- 2 el gepeld hennepzaad
Dressing
- 4 el olijfolie
- 3 el citroensap
- 1 el boekweithoning
- 1 teen knoflook, geperst
- 50 gram goji bessen
- peper en zout
Bereiding
Was de goji bessen en doe deze in een schaaltje. Giet hier heet water op. Laat deze ongeveer 5 minuten wellen en giet ze daarna af.
Doe de quinoa, het water en een snufje zout in een steelpannetje met een deksel er op. Laat deze tot het kookpunt komen en zet het vuur heel zacht. Houd de pan in de gaten. Zodra het vocht is opgenomen, zet je het vuur uit en laat de quinoa met de deksel er op afkoelen.
Ondertussen maken we de dressing. Pak een schaaltje en doe daar de olijfolie, het citroensap, de honing en knoflook in. Voeg ook de afgegoten goji bessen toe. Breng op smaak met peper en zout. Zet dit even weg en laat rustig de smaken intrekken.
Snijd daarna alle ingrediënten voor de salade. Begin met de tomaten in vieren te snijden en haal de zaadlijsten er uit, dit voorkomt dat er te veel vocht in de salade komt. Snijd de komkommer in kleine blokjes, de lente-ui in ringetjes en hak de kruiden fijn. Doe al deze ingrediënten in een schaal.
Als laatste rooster je de gepelde hennepzaden in een droge pan met een snufje zout. Dit hoeft maar heel kort tot de zaden lichtjes bruin kleuren.
Als de quinoa genoeg is afgekoeld, meng je deze door de salade en daarna schenk je de dressing er overheen. Roer alles goed door elkaar zodat de dressing verdeeld wordt door de salade. Je kunt dit bewaren tot het etenstijd is.
Vergeet niet voor het opdienen de hennepzaden over de salade te strooien.
Smakelijk!
Eva van Asseldonk
Recept delen
Even voorstellen
Hallo, ik ben Eva, ik werk als beeldend en culinair kunstenaar. Met mijn beeldend werk produceer ik objecten en interactieve installaties. Als culinair kunstenaar organiseer ik diners en workshops. Dit doe ik op locatie voor evenementen of culturele manifestaties onder de naam van: Goede Bodem. Op dit moment ben ik ook master student aan de Universiteit van Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo (Italië), waar ik de master Creativity, Education & Ecology volg.
Nieuwsbrief
Elke week gratis een nieuw superfood recept
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet als eerste van de nieuwste superfood recepten en toffe aanbiedingen! Wij gebruiken je gegevens alleen voor de nieuwsbrief en uitschrijven kan altijd.