Eva van Asseldonk
Superfood muffins recept triple wortel maca poeder en kokosolie
Maca poeder komt van de Maca wortel, een wortel van deĀ Lepidium meyenii. Een knolgewas dat oorspronkelijk uit Zuid Amerika komt en daar in de hoge Andes groeit. De knol lijkt het meest op de pastinaak en is familie van de kool en de mosterd.
In dit recept gebruik ik maca poeder in combinatie met de bekende wortel (peen). Ook al komen deze groenten oorspronkelijk uit verschillende continenten, ze combineren heerlijk samen. De zoetheid van de wortel en de kruidige smaak van de maca.
Deze muffins zijn een soort mini versies van de welbekende carrot cake. De karamel en notige smaak van de maca gaat heerlijk samen met speculaaskruiden. Dit is zo’n geweldige vriendschap dat ik vaker maca ga toevoegen bij speculaas recepten.
Naast de twee soorten wortels in het beslag van de muffins, maak ik ook een topping met gebruik van nog een andere wortel: de geelwortel. Dit heeft voor de kleur een geweldig effect en is daarnaast ook een gezonde toevoeging. Voor een extra spetterende kleur kan ik verse geelwortel aanraden, maar met de gedroogde poeder variant bereik je ook al een mooi effect.
Benodigdheden
Voor 20 mini muffins, of 12 van gemiddeld formaat
- 130 gram bloem (volkoren of spelt)
- 70 gram bruine suiker
- 100 gram biologische kokosolie
- 3 eieren
- 3 el biologische maca poeder
- Ā½ tl baking soda (natriumbicarbonaat)
- 1 tl kaneel
- Ā½ tl vanille poeder
- 2 tl speculaaskruiden
- 50 gram kokosrasp
- 50 gram walnoten
- 50 gram rozijnen
- 3 medium wortels geraspt
- 50 ml havermelk
- snufje zout
Topping:
- 150 gram crĆØme fraĆ®che
- 50 gram yoghurt
- citroen rasp
- 1 tl citroensap
- 30 gram ahornsiroop
- 1 tl curcuma (geelwortel)
- 1 el biologische bijenpollen
Bereiding
Verwarm de oven op 180 graden.
Doe de kokosolie in een ovenvast schaaltje en laat deze smelten in de oven.
Pak een grote schaal en doe daar alle drogen ingrediƫnten in: bloem, suiker, maca, speculaaskruiden, kaneel, vanille, backing soda en zout. Roer dit door elkaar.
Klop de 3 eieren met de havermelk los en voeg deze met de gesmolten kokosolie bij het droge mengsel. Roer dit mengsel tot een egaal beslag.
Hak de rozijnen en walnoten grof en meng deze samen met de kokosrasp door het beslag. Roer de geraspte wortels als laatste door het beslag heen.
Vul nu de papieren muffinvormpjes of je ingevette muffin blik. Plaats deze in het midden van de oven. Natuurlijk afhankelijk van het formaat: kleintjes zijn klaar na 20 minuten en de grotere muffins na 30 minuten.
Tijdens het bakken heb je mooi tijd om de topping te maken. Dit is alleen een kwestie van alle ingrediƫnten, behalve de bijenpollen, in een schaaltje doen en roeren.
Check tegen het einde van de baktijd of de muffins van binnen gaar zijn. Je doet dit met een prikker, als hier geen beslag aan blijft hangen zijn ze goed. Ze mogen nog smeuĆÆg zijn maar niet nat. Laat ze geheel afkoelen. Als ze afgekoeld zijn, schep je op ieder een eetlepel topping en je strooit daar wat bijenpollen overheen. Klaar om uit te delen!
Geniet ervan!
Eva van Asseldonk
Recept delen
Even voorstellen
Hallo, ik ben Eva, ik werk als beeldend en culinair kunstenaar. Met mijn beeldend werk produceer ik objecten en interactieve installaties. Als culinair kunstenaar organiseer ik diners en workshops. Dit doe ik op locatie voor evenementen of culturele manifestaties onder de naam van: Goede Bodem. Op dit moment ben ik ook master student aan de Universiteit van Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo (Italiƫ), waar ik de master Creativity, Education & Ecology volg.
Nieuwsbrief
Elke week gratis een nieuw superfood recept
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet als eerste van de nieuwste superfood recepten en toffe aanbiedingen! Wij gebruiken je gegevens alleen voor de nieuwsbrief en uitschrijven kan altijd.