Eva van Asseldonk
Recept: Chlorella tagliatelle met feta en tomaatjes
Zelf pasta maken is altijd zo’n bezigheid waarvan je denkt: ”Het is eigenlijk zo makkelijk en zo veel lekkerder, waarom doe ik dit niet vaker?” Nu je misschien wat meer thuis zit en extra tijd om handen hebt is het een goed idee om dit voornemen uit te voeren. Plus, een extra motiverend punt is dat je hier een overheerlijk én prachtig uitziend superfood gerecht mee kan maken.
Chlorella heeft naast veel gezonde eigenschappen ook en vooral heel veel kleur! Dit komt door het uitzonderlijk hoge gehalte aan chlorofyl. Daarnaast smaakt het ook naar geconcentreerd bladgroen. Het lijkt op de ingekookte geconcentreerde spinazie die je zou gebruiken om pasta groen te kleuren. Daarom is chlorella uitermate geschikt om in handgemaakte pasta te verwerken en op deze manier iets heel bijzonders te maken van een vrij simpel gerecht. We combineren deze pasta met een simpele topping van zoete gegrilde tomaatjes, zoutige feta en pijnboompitjes. Met een goede olijfolie er bij maakt dit een prachtig plaatje om naar te kijken en een heerlijk gerecht voor de eerste warme avond.
Benodigdheden
Voor een avondmaaltijd voor 2 personen of 3 lunchporties
Voor de pasta:
- 200 gram bloem, als je het kunt vinden type 00, anders is gewone bloem ook prima
- 80 ml water
- 3 tl olijfolie
- 20 biologische chlorella tabletten
- 1 tl zout
Overige ingrediënten:
- 150 gram feta
- 15 kleine tomaatjes
- 3 el pijnboompitjes
- enkele basilicum blaadjes
- zwarte olijfjes zonder pit (optioneel)
- peper & zout
- olijfolie
Bereiding
Vermaal de chlorella tabletten in een vijzel tot een poeder. Meng daarna alle droge ingrediënten: bloem, zout en chlorella. Maak hier een bergje van op een schoon werkblad en gebruik je hand om in het midden een soort krater te maken. Giet hier eerst de 3 theelepels olijfolie in. Daarna ga je het water er bij gieten in kleine porties, terwijl je met je andere handen het bloem er doorheen mengt zodat er een soort papje ontstaat. Ga door tot je merkt dat het deeg vaster wordt en je over kunt gaan tot kneden. Je wilt een bal creëren die niet plakkerig is maar wel vochtig genoeg zodat het een egale bal vormt. Je kunt altijd die balans opzoeken door een paar druppels water of een beetje bloem toe te voegen.
Blijf het deeg goed kneden zodat de gluten zich kunnen ontwikkelen. Gebruik daarbij je muis van de hand om het deeg uit te duwen en vouw het daarna weer dubbel. Blijf dit herhalen tot het deeg soepel aan gaat voelen. Zodra je tevreden bent over de elasticiteit van je deeg, verpak je het in plastic folie tegen het uitdrogen en leg je het 30 minuten te rusten op kamertemperatuur.
Zet ondertussen de oven aan op 200 graden.
Doe de pijnboompitjes in een droge pan met een beetje zout en laat ze op een middel-zacht vuur licht bruin kleuren. Zet ze opzij en laat ze afkoelen. Pak de tomaatjes er bij en halveer ze allemaal. Leg deze in een ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie en een snuf zout en peper. Zet ze in de oven zodra deze warm genoeg is en gril de tomaatjes ongeveer 15 minuten.
We gaan weer verder met het pasta deeg. Als je een pasta machine hebt komt dat nu heel goed uit, ik had die niet en heb alles met een wijnfles gedaan. Dat kan ook prima maar het is iets meer werk. Zet ondertussen een grote pan water op het vuur en breng deze aan de kook.
Bestuif je werk oppervlak met bloem en verdeel het deeg in 2 stukken. Deze stukken ga je nu zo dun mogelijk uitrollen. Je kunt nu goed de groene kleur zien van de pasta. Als er nog kleine donkergroene stukjes in zitten dan maakt dat niets uit, die verdwijnen vanzelf omdat de pasta nog veel donkerder wordt na het koken. Blijf rollen tot ongeveer een dikte van 2 à 1,5 mm. Daarna snijd je met een mes of pizzasnijder repen van een centimeter breed. Herhaal dit proces met de rest van het deeg. Gebruik wat extra bloem als je merkt dat de pastarepen te veel aan elkaar plakken.
Inmiddels zal het water koken, dan kan de pasta er in. Zet alvast de borden klaar, want het koken van de verse pasta is echt in 2 minuten gebeurd. Als de pasta boven komt drijven is deze klaar. Giet de pasta af en verdeel deze over de borden.
Brokkel de feta over de pasta, verdeel de tomaatjes en giet ook het mengsel van sap/olie uit de ovenschaal over de pasta. Daarna de pijnboompitjes, olijfjes en de blaadjes basilicum. Top het eventueel af met nog een scheutje olijfolie of een snufje peper.
Smakelijk!
Eva van Asseldonk
Recept delen
Biologische Chlorella tabletten
Chlorella is een ééncellige alg dat groeit in zoet water. Het heeft een mooie fel groene kleur door de zeer hoge concentratie van chlorofyl. Met behulp van de modernste techniek, de pressure-release methode, is de sterke celwand gebroken. Chlorella is in staat om giftige stoffen uit ons lichaam te halen. Denk hierbij aan zware metalen, maar ook bestrijdingsmiddelen die wij (onbedoeld) via onze voeding binnenkrijgen. Daarnaast bevat chlorella veel gezonde voedingsstoffen. Het eiwitgehalte ligt tussen de 60 en 70 procent. De biologische chlorella van Superfood4Me voldoet aan de strenge biologische kwaliteitseisen van Skal Biocontrole.
Op werkdagen voor 16:00 besteld, de volgende dag bezorgd via PostNL.
Even voorstellen
Hallo, ik ben Eva, ik werk als beeldend en culinair kunstenaar. Met mijn beeldend werk produceer ik objecten en interactieve installaties. Als culinair kunstenaar organiseer ik diners en workshops. Dit doe ik op locatie voor evenementen of culturele manifestaties onder de naam van: Goede Bodem. Op dit moment ben ik ook master student aan de Universiteit van Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo (Italië), waar ik de master Creativity, Education & Ecology volg.
Nieuwsbrief
Elke week gratis een nieuw superfood recept
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet als eerste van de nieuwste superfood recepten en toffe aanbiedingen! Wij gebruiken je gegevens alleen voor de nieuwsbrief en uitschrijven kan altijd.